Запропоновано законодавчі зміни для забезпечення доступу адвоката до підзахисного

У парламенті зареєстрований законопроект № 5054 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення доступу захисника до особі, яка має право на захист».. Про це повідомляє Юрліга.

Законопроект удосконалює механізм реалізації права на захист шляхом встановлення можливості прямого доступу підозрюваного, обвинуваченого, засудженого до захисника в робочі, вихідні, святкові, неробочі дні.

Запропоновано розширити положення про права засуджених – згідно з проектом, засудженому гарантується право на правову допомогу, конфіденційні юридичні консультації з адвокатом, захисником, законним представником, іншими фахівцями в галузі права, які за законом мають право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи ( далі – “захисником”). Таке право поширюється і на засуджених, які перебувають на лікуванні в закладах охорони здоров’я, поміщених в карцер.

Засуджений за власною ініціативою або ініціативою захисника має право на необмежені в часі і кількості зустрічі із захисником з метою забезпечення права на захист в робочі, вихідні, святкові, неробочі дні в будь-який час з 7 до 20 години.

Якщо ініціатором зустрічі виступає захисник, а засуджений відмовляється від такої зустрічі, адміністрація установи відбування покарань, адміністрація закладу охорони здоров’я, в якому на лікуванні перебуває засуджений, зобов’язана організувати зустріч захисника з засудженим. У разі, якщо засуджений особисто і безпосередньо повідомляє захиснику про небажання продовжити таку зустріч, зустріч припиняється.

У проекті йдеться про те, що не є підставою для відмови у зустрічі засудженого з захисником наявність письмової відмови засудженого від зустрічі. Відмова адміністрації в забезпеченні зустрічі засудженого з захисником є порушенням норм чинного законодавства та тягне за собою відповідальність.

Зустріч засудженого з захисником є конфіденційною, аудіо- та відеофіксація зустрічі, присутність на зустрічі інших осіб можливе лише з письмової згоди засудженого і захисника.

Крім того, захисник повинен бути належним чином поінформований про зміну правового, процесуального статусу свого підзахисного, зміні його місця перебування.

Інші зміни, які пропонуються законопроектом, мають на меті забезпечити безперешкодний доступ захисника до підзахисного на будь-якій стадії кримінального провадження, виконання покарання.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *