Правоохоронцям заборонять вилучати техніку в IT-компаній

8 вересня Верховною Радою прийнято за основу законопроект № 3719 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу щодо окремих питань слідчих дій з метою забезпечення додаткових гарантій законності при їх проведенні. Про це повідомляє Юрліга.

Законопроект регулює порядок арешту системних блоків в ІТ-компаніях.

Запропоновано встановити, що правоохоронці можуть заарештовувати і вилучати системні блоки тільки на підставі постанови слідчого судді і винятково за умови вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину. В інших випадках слідчий або прокурор матимуть право лише копіювати дані з системних блоків.

Також передбачається, що адвокат зможе долучитися до процесу обшуку на будь-якому його етапі.

Згідно з проектом обшук дозволений тільки як виняткове слідча дія, коли неможливо отримати інформацію в інший спосіб. У клопотанні про надання дозволу на проведення обшуку потрібно буде обов’язково викласти аргументацію необхідності обшуку і детального опису предметів і осіб.

Передбачається, що прийняття таких змін буде гарантувати умови стабільної роботи і розвитку ІТ-галузі в Україні, слідчі органи не зможуть блокувати роботу підприємств.

До другого читання законопроект доопрацюють за прискореною процедурою.

У виступах депутатів повідомлялося, що правоохоронні органи проти таких змін, і є ризик, що в другому читанні законопроект не буде прийнятий.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *