Експерти розповіли, як довго зростатиме ціна на газ для авто

Ціна на газ зростатиме щонайменше протягом двох тижнів, доки розпродадуть партії, закуплені сьогодні. Про це  повідомляє Finance.UA.

Про це розповіли директор консалтингової компанії “Юпеко” Олександр Сіренко та аналітик компанії “Альпарі” Антон Козюра.

Різкого нарощування виробництва скрапленого газу в Україні не буде до Нового року. Як мінімум пару тижнів ціна зростатиме, доки розпродадуть газ, який закупили сьогодні. 13 гривень за літр – не межа. Ціни на скраплений газ уже на межі привабливості – це 50-55 відсотків від ціни 95-го бензину. Так і балансуватимемо на межі”, – спрогнозував Олександр Сіренко.

За словами Сіренка, на газовому аукціоні 7 вересня був ажіотаж. Ціна з заводу була чи не найбільша за всю історію – понад 20 600 грн за т, це приблизно 11 грн за літр. Вищою вона була тільки у лютому 2016-го, коли курс долара наближався до 30 грн.

“2016 року в Україні ринок авто на газу збільшився мінімум на 40 відсотків. Попит на скраплений газ так само зріс. А експорт та виробництво відстає. Росія притримує відвантаження нафти Білорусі, яка її переробляє також і на скраплений газ та експортує в Україну. У нас в країні видобуток газового конденсату й нафти збільшився лише в приватних компаніях. У державних – скоротився через високу ренту. Виробники користуються цим і піднімають ціну на газ”, – пояснив Олександр Сіренко.

Дещо іншу точку зору має аналітик компанії “Альпарі” Антон Козюра.

“Важливу роль, проте далеко не вирішальну, в зростанні вартості палива зіграло зниження вартості гривні відносно долара США, яке спостерігають уже протягом місяця. За цей час гривня впала приблизно на 8,2%. Водночас теперішній стрибок цін на автогаз виглядає спекулятивним, є досить високі шанси, що вже до кінця поточного місяця ціна стабілізується. На це цілком може вплинути традиційне зниження попиту після проведення сільгоспробіт. А також виведення з планових ремонтів потужностей, які на даному етапі виведені з ринку”, – аргументував Антон Козюра.

Нагадаємо, за тиждень літр скрапленого газу здорожчав на 1 грн і на деяких заправках коштує 12 грн.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *