Унікальний винахід: українець створив морську електростанцію

Михайло Литовченко – український студент, який спроектував морську електростанцію, що здатна виробляти енергію з морських хвиль. Про це повідомляє Канал 24.

Система може навіть перероблювати солону воду в прісну. Така установка може забезпечити безперешкодне існування цілого острова.

Головний елемент електростанції – вал, що складається з кількох відсіків, перекритих клапанами. Хвиля змушує його обертатися. Це приводить у дію механічний насос, який перекачує воду з моря на сушу.

За допомогою фільтра зворотнього осмосу, 10% рідини опріснюється. Решта надходить в резервуар, закріплений на певній висоті. Стікаючи вниз на гідротурбіну, вода виробляє енергію. Гірлянда з 12 таких модулів може виробляти до 35МВт-год на рік й опріснювати понад 6 тисяч кубометрів води.

Ще одна перевага установки в тому, що вона виконує роль хвилеріза. Коли сила коливання гаситься, то хвиля проходить крізь вал.

Наразі Михайло перейшов до розробки промислового зразка електростанції. Він буде складатися з модулів діаметром у два метри. Ідеальна висота хвиль для таких валів – півтора метри.

Перші установки, зроблені за проектом юнака, запрацюють у Мікронезії.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Комментариев (1)

    Сергій

    Вересень 9, 2016 at 10:05

    Не створив, а зібрав. Подібні електростанції апробовувались давно, але від них відмовились як від безперспективних. Треба враховувати і стійкість матеріалів до солоної води, бруду та мікроорганізмів. Для рухомих частин з лекгих матеріалів – теж проблема не з найпростіших.

    Відповіcти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *