В Україні запрацював Інститут книги

13 вересня Міністр культури Євген Нищук, під час брифінгу на тему «Український Інститут Книги: Новий підхід до літератури і читання в Україні», повідомив про початок функціонування Інституту книги.  Про це повідомляють у Міністерстві культури.

Новостворена інституція покликана реалізовувати державну політики в напрямку розвитку писемної та книжкової культури. В.о. директора став Ростислава Семків – літературознавець, перекладач, видавець, літературний критик та доцент Києво-Могилянської Академії.

«Насправді, це дуже важлива подія не лише для Міністерства культури, а й для всього інтелектуального, думаючого суспільства. Адже є визначення, що якщо суспільство читає, якщо воно мислить – воно розвивається. Інститут книги – це саме та інституція, яка має нести в своїй роботі нові тенденції поширення серед людей моди на читання», – зазначив під час виступу Євген Нищук.

За словами Міністра культури, мовна політика та Інститут книги матимуть великий суспільний вплив через програму читання та поширення книжок, бо це дає можливість природним шляхом, змалечку ставитись з любов’ю та повагою до рідної мови.

«Є ще один важливий момент – це те, що Міністерство культури спільно з Інститутом книги має на меті участь України у відомих міжнародних заходах, таких, наприклад, як Франкфуртський ярмарок, що відбудеться в жовтні. Ми сподіваємося, що Інститут книги – це лише перша ластівка, бо далі маємо на меті, ще до кінця року, створити Інститут Музею. І таким чином, ми будемо продукувати стратегію культурного розвитку в різних напрямках», – повідомив Євген Нищук.

За словами очільника Інституту Р. Семківа, установа стане універсальним посередником між державними інституціями, найперше Міністерством культури та тими інституціями, які співпрацюють з бібліотеками, видавництвами, освітніми закладами, і з іншого боку з читачами і читацькими об’єднаннями, які безперечно зацікавленні в поширенні читання.

Серед основних напрямків діяльності Інституту є підтримка книговидання, перекладацької школи та пропагування української літератури на міжнародному рівні через виставки, поетичні фестивалі та інші мистецькі заходи.

Важливим напрямком діяльності Інституту книги, Ростислав Семків також відзначив активізацію роботи бібліотек, перетворення їх на активні культурні центри, здійснення координації кампанії пропаганди читання і книжкової культури взагалі.

Фінансуватися новостворена інституція буде за державний кошт, однак розглядається також пошук партнерів серед місцевих громад, об’єднань добровільних читачів та благодійників.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *