Коли в Україні видаватимуть водійські права європейського зразка

Підписавши угоду про асоціацію з ЄС, наша країна взяла на себе безліч зобов’язань щодо приведення до європейських стандартів різних аспектів українського держрегулювання. Так, з листопада 2017 планується почати видачу водійських прав з електронним чіпом, що відповідають нормам ЄС. Про це повідомляє AIN.UA. 

Зовнішній вигляд водійського посвідчення не зміниться, але на новий електронний чіп буде записана вся інформація, що друкується на правах. ПІБ, дата народження, підпис, дата видачі документа і відкриті категорії будуть дублюватися на електронному носії. Крім цього, в перелік транспортних засобів внесуть категорію «триколісний мототранспорт», для управління яким потрібно буде здати відповідний іспит.

Старі права, як повідомили в МВС, залишаться дійсними. Нові отримуватимуть водії-новачки або ті, хто сам захоче обміняти старе посвідчення. Оформлення европрав буде платним, але вартість поки не відома. Поточні права обходяться в 201 грн.

Українські водії можуть відчути ще кілька змін. Так, у прав на водіння автобусом і великовантажним транспортом з’явиться термін дії. Зараз він дорівнює 30 рокам, але може бути зменшений до 10 і 5 років. По закінченню терміну водії повинні будуть пройти медкомісію. Чи знадобиться перездавати іспит з водіння, поки неясно. У МВС також повідомили, що можуть ввести обмеження на право керування – на мотоциклі в ЄС можна їздити з 20 років (в Україні з 16 років), на вантажівці – з 21 року, а не з 18.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *