Аваков: спочатку підкорися поліцейському — потім оскаржуй

Учора, 26 вересня, на своїй сторінці у Facebook Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зробив сенсаційну заяву щодо “презумпції правоти поліцейського”. 

Нагадаємо, що кілька днів тому в Дніпропетровську порушник правил ПДР застрелив двох патрульних, коли поліцейські його затримали. Міністр внутрішніх справ саме так відреагував на події на Дніпропетровщині:

avakov

Адвокат Руслан Мітітел застерігає українців: презумпція правоти поліцейського неможлива з огляду на сучасний стан держапарату та загальну неготовність суспільства до цього:

«На мою суб’єктивну думку, суспільство може прийняти такі правила тільки в тому випадку, якщо в державі немає корупції, де суди і прокурори захищають права усіх громадян. Поки що цього немає в Україні. Якщо ж Верховна Рада й прийме поправку до Закону і дасть більше прав поліцейському, то це призведе до дисбалансу між суспільством і владою.

Це означає, що поліцейські зловживатимуть своїми службовими повноваженнями знаючи наперед, що їм усе дозволено, а громадяни безрезультатно оскаржуватимуть незаконні рішення поліцейських. Ми таке проходили. Неодноразово я чув від міліції, від нової поліції, від людей, які проводили обшуки, що не допускали мене, як адвоката, до їхнього проведення, знаючи про свою безкарність, знаючи, що “система” їх захистить. Вони всі в один голос кричали: “Це рішення можете оскаржити!”. Так, ці дії мені довелося власноруч оскаржувати десятки разів, і жодного співробітника не було притягнено до відповідальності.

Ми, наша система правосуддя, самі поліцейські, поки до цього не готові.

Хочеться окремо звернутися до пана Авакова із відповіддю на його слова: не треба винаходити велосипед. Візьміть його таким, який він є, і навчіться добре на ньому їздити. Навчіть кожного поліцейського добре виконувати свої обов’язки, дайте їм більше практичних навичок і досвіду. Поясніть, що робота в поліції — не романтична прогулянка, а особливо небезпечна професія. В поліцейського ж — достатньо прав, треба просто навчитися ними користуватися».

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *