У Києві з’явився світлофор нового зразка: за і проти

Нещодавно на площі Перемоги на виїзді з Саксаганського, встановили яскравий світлофор нового зразка. Такий регулятор руху кияни бачать вперше: замість традиційних трьох кольорів у вигляді одного світлофору тут їх ціла гірлянда. Про те, чи може такий світлофор покращити бодай щось, пишуть DreamKyiv.

Про намір встановити новий світлофор заступник голови КМДА з питань транспорту Ілля Сагайдак повідомляв ще наприкінці липні. Така пропозиція зібрала близько 3 000 лайків у facebook, але чи може це бути корисним чимось, крім естетичної привабливості?

За задумом чиновника, такий світлофор має бути помітнішим. У своєму блозі координатор ініціативи «Агенти змін» Ігор Скляревський пояснив, чому світлофор-гірлянда зовсім не є корисним.

«„Прикольно“ — це не критерій для ухвалення рішень у чотиримільйонній європейській столиці. Тим більше, коли йдеться про безпеку на дорозі. Якщо мета — не набрати лайки, а підвищити безпеку на перехрестях, то варто звернутися до Google, який за 5 хвилин підкаже дві речі:

  • Стратегія збільшення видимості та помітності світлофорів полягає у тому, щоб (сюрприз!) збільшити видимість та помітність світлофорів, а не прикрашати гірляндами все навколо, через що помітність самих світлофорів зменшиться. Для цього існують рішення, які показали зниження кількості аварій на 28%, аварій із травмами на 36%, а аварій вночі — на 50%: http://goo.gl/Jt82Vx;
  • Верховна Рада у 1978 році ратифікувала Віденську конвенцію (1968 року) про дорожні знаки та сигнали: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/“, – зазначає Скляревський.

 

У статті №4 вищезгаданої конвенції зазначено наступне:

  • забороняється розміщувати на знакові, на його опорі чи на будь-якому іншому пристосуванні, призначеному для регулювання руху, будь-що, що не стосується цього сигнального знаку чи пристосування;
  • забороняється розміщувати плакати, афіші, здійснювати розмітку та встановлювати пристосування, які можуть бути прийняті за сигнальні знаки чи інші пристосування для регулювання руху, або можуть зменшувати їх видимість чи ефективність, або засліплювати користувачів дороги чи відволікати їх увагу, створюючи тим самим небезпеку для дорожнього руху.

Отже, окрім “прикольності” вигляду нового світлофору жодних плюсів така інновація не має.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *