Корея допоможе Україні освоїти ринок Азії

Зростання кооперації між Україною та Республікою Корея стимулюватиме розвиток економіки обох країн. Про це наголосили учасники Другого міжнародного форуму «Економічне співробітництво: Україна-Корея», який відбувся 2 жовтня у Києві.

Захід відбувся з ініціативи Торгово-промислової палати України, Посольства Республіки Корея в Україні, Корейської Національної дослідницької ради з економічних, гуманітарних та соціальних наук та інших організацій. Участь у ньому взяли представники українського та корейського урядів, провідних недержавних організацій та бізнес-об’єднань, керівники великих компаній, а також відомі українські політики та експерти.

За словами організаторів, мета форуму – становлення високого рівня партнерських зв’язків між Україною та Кореєю, суттєве збільшення товарообігу між країнами, створення постійно діючої платформи для діалогу влади з бізнесом, а також залучення інвестицій.

«В даний час обидві країни знайшли цілий ряд цікавих, реальних проектів. Я думаю, що цей форум дозволить конкретизувати, як ми можемо реалізувати ці проекти», – наголосив Посол Республіки Корея в Україні Янг Гу Лі.

Своєю чергою, президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков зауважив, що досвід Кореї може допомогти Україні залучити інвестиції та вийти на новий рівень економічного розвитку.

«Корея – країна, яка за 50 років зробила різкий стрибок – від однієї з найбідніших держав до відомої на весь світ держави з інноваційною економікою. Спільні стратегічні проекти наших країн, які мають здебільшого взаємодоповнюючі структури економіки, матимуть великий успіх»,  – підкреслив пан Чижиков.

За його словами, найперспективнішими для співробітництва на сьогодні є галузь інфраструктури, інформаційних технологій, логістика і транспорт, а також альтернативна енергетика. Корея також може відіграти велику роль для виходу України на інші ринки країн Азійсько-тихоокеанського регіону.

korea-1

 

На думку учасників форуму, економічне співробітництво України та Кореї має дуже великий потенціал, але його потрібно відновити і збільшити, оскільки у 2015 році товарообіг між країнами скоротився до 651,8 млн доларів (на 34% менше у порівнянні з 2014 роком). З огляду на це голова наглядової ради Інституту глобальних трансформацій Олександр Чалий презентував так звану «Білу книгу», яка являє собою стратегічний план розвитку українсько-корейських торгово-економічних відносин.

«Доля корейських інвестицій в Україну дуже незначна – близько 0,35% всіх іноземних інвестицій в країну. Це свідчить про те, що існуюча модель товарообігу між Україною та Кореєю себе віджила та потребує заміни. Наші економіки можуть допомогти одна одній. Виклики економіки Кореї можуть стати можливостями для економіки України. 15-річний стрибок Кореї в економічному розвитку – це те, що ми могли б реалізувати з їх допомогою у себе в країні до 2030 року», – підкреслив експерт.

Під час форуму було підписано меморандум про наміри щодо будівництва зернового терміналу між корпорацією Posco Daewoo та Міністерством аграрної політики та продовольства України. Експерти впевнені, що це дасть новий поштовх розвитку українсько-корейського співробітництва.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *