Паризька кліматична угода набуде чинності 4 листопада

Паризька кліматична угода, підписана Україною 22 квітня, набуде чинності вже 4 листопада. Про це оголосив Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, повідомляють у Центрі новин ООН.

5 жовтня до кола його учасників приєдналися Канада, Болівія, Непал, Європейський союз і ряд країн ЄС. Напередодні серед держав, які ратифікували угоду, з’явилася Нова Зеландія.

«Я радий повідомити, що сьогодні було досягнуто друге і остання умова, необхідне для вступу Паризької угоди в законну силу. Угода набуде чинності 4 листопада 2016 року », – йдеться в заяві, з якою від імені Пан Гі Муна виступив його Прес-секретар.

Згідно з прикінцевими положеннями Угоди, воно набуде чинності на тридцятий день після того, як його ратифікують не менше 55 країн, на які припадає в сукупності, як мінімум, 55 відсотків глобальних викидів парникових газів. Число країн перевищила необхідний мінімум ще 21 вересня, коли відбулося спеціальне захід, присвячений Паризькому угодою.

Однак на ці країни припадало менше 55 відсотків совокуних емісій парникових газів. Сьогодні ця риса була досягнута. 2 жовтня ратифікаційну грамоту до Паризьким договором передала Індія, на частку якої припадає 4,1 відсотка викидів парникових газів.

4 жовтня це зробила Нова Зеландія. Сьогодні, 5 жовтня до Договору приєдналися Канада, Європейський союз, Австрія, Німеччина, Франція, Угорщина, Мальта, Португалія, Словаччина, а також Болівія і Непал.

В цілому на сьогоднішній день учасниками Паризької угоди є 73 країни і ЄС як регіональна організація.

Глава ООН закликав всі уряди і представників приватного сектора домагатися реалізації положень нового Договору, вжити термінових заходів, спрямованих на скорочення емісій парникових газів, а також надавати підтримку найбільш вразливим громадам в справі адаптації до неминучих наслідків зміни клімату.

Пан Гі Мун підкреслив, що рішуча міжнародна підтримка Паризької угоди відображає консенсус урядів щодо необхідності зміцнювати міжнародне співробітництво в боротьбі з глобальним потеплінням.

Глава ООН нагадав, що в останні 10 років він докладав усіх необхідних зусиль для активізації міжнародного протистояння зміні клімату.

Генеральний секретар ООН закликав держави, які ще не ратифікували Паризька хартія, приєднатися до кола його учасників в самий найближчий час. Він нагадав, що в листопаді в Марракеші, Марокко, пройде 22-я Конференція країн-учасниць Рамкової конвенції ООН з питань зміни клімату.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *