Експерти розповіли, чому та коли необхідно змінити шини авто

Чому зміна шин на автомобілі є обов’язковою процедурою та коли це краще робити – розповідає Канал 24. 

Літня й зимова гума мають зовсім різні характеристики. Якщо їздити на літній гумі взимку, коли температура повітря опускається нижче +5-7 градусів, вона “дерев’яніє” й може призвести до некерованості автомобіля. Водночас, зимова шина має набагато краще зчеплення з дорогою, відзначив в коментарі сайту “24” Євгеній Матлай, керівник інтернет-магазину “Інфошина”.

Різні типи шин розроблять для різних типів покриття: літо – це асфальт або вода, зима – сніг та лід. Літня гума більш жорстка. Зимова навпаки – здатна, умовно кажучи, ефективно працювати до мінус 30 градусів за Цельсієм, бо має м’якший склад і не твердіє при низьких температурах. До того ж протектор (рельєфні виступи на поверхні шин) літніх та зимових шин, відзначив Матлай, також різний. Одним з основних елементів протектора зимових шин є так звані “ламелі” – свого роду вузький проріз на протекторі шин. У літніх шин їх практично немає, там просто блоки. А у зимових – дрібні ламелі, які дозволяють гумі чіплятися за будь-яку нерівність.

Підбирати шини варто враховуючи те, де ви плануєте їздити. До прикладу, якщо ви мешканець столиці чи іншого великого міста, вам варто придбати так звані європейські шини. Вони підходять для розчищених доріг та відчувають себе комфортно навіть в сльоту. Якщо ж ви знаєте, що будете їздити постійно засніженими шляхами, то обирайте так звані арктичні.

Експерти не рекомендують встановлювати вживану гуму. Нерідко з Європи на б/у ринок завозять шини, які відправляють на утилізацію. Тому аби вберегтися від неприємних сюрпризів, краще купувати “неношену” гуму й обов’язково використовувати її за призначенням.

Нагадаємо, що у разі прийняття змін до законодавства, використання деяких шин стане незаконним. 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *