Як президентство Трампа вплине на українську економіку: думка ескпертів

Щойно світом розлетілася інформація про новообраного президента Сполучених Штатів Америки, як в Україні підскочив “сірий” курс готівкового долара. Однак не варто панікувати: курс повернеться до попередніх показників протягом декількох днів. Про це заявила Президент асоціації захисту банків Катерина Назимко.

Пані Назимко відзначає, що зараз ситуація є нейтральною, але в довгостроковій перспективі прогнози для країни невтішні: у 2017-2018 роках суттєво скоротиться кредитування МВФ.  Крім того, США уріже кредитування під наші єврооблігації:

«Найближчими роками Україні доведеться віддавати борги. І час великих платежів випадає саме на період президентства Дональда Трампа. І, якщо наша економіка не відновиться, перекредитування стане єдиною можливістю уникнути дефолту».

Водночас із цим залучення нових кредиторів є малоперспективним. Для того, аби пережити скрутний час, країні треба зрозуміти, що не можна залежати виключно від міжнародної допомоги і постійно сидіти на кредитній “голці”.

«Чиновникам слід витрачати час не на випрошування чергових траншей, а на розвиток своєї країни, на відновлення економіки, на подолання кризи», — пояснила Президент асоціації захисту банків.

Що ж до економічних деталей, то, на думку, Катерини Назимко, президентство Трампа, ймовірно, призведе до зміцнення долара та девальвації інших валют:

«Ситуація з гривнею дуже сумна. В Україні економіка занадто політизована. Тривала криза, руйнація економіки, втрата ключового політичного союзника», – пояснює негативний прогноз Назимко.

На її думку, курс 40 гривень за один долар може стати реальністю вже цієї зими.

Асоціація захисту банків об’єднала експертів та учасників фінансового ринку, аби розробити альтернативну стратегію виходу банківського сектора з кризи і повернути Україні інвестиційну привабливість.

Схожі теми:

Шанс на спасіння: чи врятує нас держбюджет-2017?

Диктатори цін: «за» і «проти» держрегулювання

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *