Верховна Рада прийняла закон про споживче кредитування

Верховна Рада 15 листопада прийняла Закон «Про споживче кредитування» (законопроект № 2455).  Про це повідомляє Юрліга.

Закон визначає загальні правові та організаційні засади споживчого кредитування в Україні відповідно до міжнародно-правових стандартів у цій сфері. Передбачено створити механізм споживчого кредитування, який забезпечить захист прав і законних інтересів як споживачів, так і кредитодавців, створить належну конкурентне середовище на фінансовому ринку, підвищить рівень довіри населення, забезпечить сприятливі умови для розвитку економіки України.

Дія Закону поширюється на всі споживчі кредити (для особистих цілей, сімейних потреб) і не охоплює кредити для підприємницьких цілей.

Закон регулює відносини між кредитодавцем, кредитними посередниками і споживачами при наданні послуг споживчого кредитування. Зокрема, встановлюється:

  • обов’язок кредитодавця надавати і роз’яснювати умови та особливості споживчого кредиту;
  • обов’язок банку чи іншої фінансової установи проводити оцінку кредитоспроможності позичальника;
  • вимоги до реклами відповідно до Директиви ЄС 2008/48 про договори споживчого кредитування, зокрема, стосовно інформації щодо ефективної процентної ставки. Заборонено рекламу 0% кредитів і кредитів без документального підтвердження фінансового стану позичальника;
  • регулюються питання надання додаткових і супутніх послуг за договорами споживчого кредитування. Споживач буде проінформований про ефективної, а не номінального відсотка, починаючи від реклами кредиту і закінчуючи укладеним договором.

Відповідно до Закону, споживач в разі дострокового повернення споживчого кредиту сплачує кредитодавцю відсотки за користування кредитом і вартість усіх послуг, пов’язаних з обслуговуванням і погашенням кредиту, за період фактичного користування кредитом.

Кредитодавцю забороняється відмовляти споживачу в прийнятті платежу у разі дострокового повернення. Також кредитодателю забороняється встановлювати споживачу будь-яку плату, пов’язану з достроковим поверненням кредиту.

Встановлено, що споживач має право в будь-який час повністю або частково достроково повернути споживчий кредит, у тому числі шляхом збільшення суми періодичних платежів. Договором може бути передбачений обов’язок повідомлення кредитодавця про намір дострокового повернення споживчого кредиту з оформленням відповідного документа.

Закон передбачає реструктуризацію зобов’язань за договором про споживчий кредит, встановлює черговість погашення вимог за договором про споживчий кредит і особливості відповідальності споживача за договором про споживчий кредит.

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *