Стало відомо, у скільки разів зросла вартість опалення

З жовтня вартість опалення у багатоповерхівках значно подорожчала. Киянам прийшли платіжки із більшою ціною у 5-6 разів, порівняно із таким періодом торік. Про це повідомляє Znaj.UA.

Власники трикімнатної квартири на 70 квадратних метрів у жовтні 2015 платили 344 грн за опалення, а зараз їм прийшли платівки на 1680 грн. У тих будинках, де встановлені лічильники тепла, зростання ціни менш відчутне – вартість опалення подорожчала у 1,5-2 рази. Скажімо, якщо торік вартість опалення двокімнатки на 45 метрів квадратних була 180 грн, то зараз нарахували 350 за неповний місяць.

Така різниця у ціні зумовлена різним принципом нарахування оплати за опалення. У будинках без лічильника платять за тепло, надане на кожен квадратний метр квартири. Це 16 гривень за метр. Якщо ж у будинку стоїть лічильник, що рахує спожите тепло у гігакалоріях, то загальну суму поділяють між всіма мешканцями. Згідно із офіційними тарифами, це 657 грн за одну гігакалорію. Для двокімнатки на 45 квадратів треба у люті морози десь 1,6 гігакалорії”, – пояснює експерт із енергетики компанії AFS Олександр Сахно.

Однак, відповідно до таких формул, киянам прийшли платіжки зі значно вищими сумами. У “Київенерго” повідомили, що це помилка. Завищену суму перерахують на реальну. А залишок відправлять на оплату за наступний місяць.

“Це дуже велика сума для тих, хто отримує низьку зарплату або пенсію. Добре, що є субсидії, але далеко не кожен може ними скористатися. Така ціна за комуналку призведе або до тотального зубожіння населення, або до космічних боргів за комунальні послуги. І найгірше у цій ситуації те, що влада абсолютно не змінила підходів до надання послуг централізованого опалення. Воду підігрівають і постачають за тими ж нормами, що у радянські часи. Знаю, що в багатьох київських квартирах зараз температура понад 26 градусів. Люди в майках ходять вдома. Це неприпустимо у теперішніх економічних умовах”, – вважає Олександр Сахно.

На думку експерта, варто було б не просто збільшувати вартість опалення, а знизити номінальну температуру води для обігріву приміщень, переглянути логістику постачання тепла від котелень до мікрорайонів і провести кампанію із обладнання лічильниками тепла кожної квартири.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *