Які продукти найбільше подорожчали

Голова Асоціації постачальників роздрібних мереж Олександр Дорошенко вважає, що дані Державної служби статистики щодо подешевшання продуктів є перебільшеними. Про це повідомляє BusinessUA.

“Наприклад, відпускна ціна виробників курячих яєць за останні 10 днів або трохи підросла, або залишилася на тому ж рівні, те саме можна сказати і по роздрібно-оптові ринки, а Державна служба статистики зафіксувала чергове зниження ціни на 8%”, – дивується він .

За його даними, в останні два тижні продовжилося також зростання цін на молочні продукти (в середньому, на 1,5%) та на цукор (на 1,2%).

За 50 днів “пілотного” проекту Кабінету Міністрів про скасування цінового регулювання на соціально значущі продукти харчування картина наступна (порівнюється підвищення або зниження ціни з 30 вересня по 20 листопада 2015 і 2016 років):

  • рис в минулому році подешевшав на 5,0%, а в цьому подорожчав на 0,5%;
  • хліб житній в 2015 році не змінювався в ціні, а в 2016 подорожчав на 2,3%;
  • яловичина в 2015 подешевшала на 0,9%, а в 2016 році подорожчала на 0,3%;
  • свинина в 2015 і 2016 знизилися в ціні, на 6,2% і 3,2%, відповідно;
  • борошно пшеничне вищого ґатунку в 2015 році – подешевшало на 0,4%, а в 2016 – зросло в ціні на 1,7%;
  • ковбаса варена першого сорту в 2016 році подорожчала на 2,5%, тоді як в 2015 році – на 1,7%;
  • молоко в 2015 і 2016 роках зросло в ціні, на 5,4% і 8,9%, відповідно;
  • сметана в 2015 і 2016 роках подорожчала на 4,7% і 9,0%, відповідно;
  • масло вершкове в 2015 і 2016 роках зросло в ціні, на 4,5% і 13,6%, відповідно;
  • олія соняшникова в 2016 році за місяць практично не змінилася в ціні, тоді як в 2015 році за той же період ціна на олію соняшникову знизилася на 0,7%.

Натомість українцям стали більш доступними овочі. У минулому році борщовий набір подорожчав на 20-70%, в цьому картопля подорожчала на 4,5%, буряк на 4%, а ось капуста подешевшала на 2,1%, морква – на 8,5%, цибуля – на 8,1%.

“З позитиву хочеться відзначити продовження здешевлення цитрусових. Так, найдешевший апельсин в середньому на ринках коштує 23,75 грн./кг, а за останній тиждень він став дешевше на 1,75 грн. Лимони впали в ціні на 2,75 грн./кг, до 35 грн. На півтори гривні за тиждень подешевшали і грейпфрути (30,75 грн./кг)”, підсумував Дорошенко.

Але експерт попередив: загальна тенденція подорожчання продуктів харчування продовжується, а її пік припаде на січень-лютий наступного року.

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *