В Україні з’явиться страхова медицина

Кабінет Міністрів України затвердив концепцію реформи фінансування системи охорони здоров’я України. Про це повідомляє Лівий берег.

Як повідомляють на сайті Кабміну, вона закріплює модель національного солідарного медичного страхування зі 100% покриттям громадян.

Згідно з концепцією, збори страхових внесків повинні здійснюватися через загальну систему оподаткування і збиратися в державному бюджеті. Страхові виплати за лікування окремої людини не будуть прив’язані до розміру її індивідуальних внесків.

Регулюватиме відносини між лікарем і пацієнтом єдиний національний замовник. До його обов’язків входитиме планування і закупівля медичних послуг для громадян. Він же буде контрактувати медичні установи, оцінювати і контролювати якість послуг, підтримувати електронну систему збору та обміну медичною інформацією тощо.

Держава запровадить поняття гарантованого пакету медичної допомоги. Йдеться про чітко визначений набір медичних послуг і ліків, право на отримання якого буде в усіх без винятку громадян України. Гарантований пакет медичної допомоги буде щорічно переглядатися і публікуватися.

Процес переходу на нову модель фінансування галузі буде поступовим і розрахований на три роки з остаточним введенням 2020 року. Концепція набуває чинності з моменту схвалення Кабінетом Міністрів. До кінця поточного року Міністерство охорони здоров’я має розробити план заходів її реалізації.

Нагадаємо, ще два роки тому тодішній міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі говорив, що Україна не готова до страхової медицини.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *