Мінсоцполітики розповіло, яким має бути стаж для пенсії

Пенсійну реформу, за словами Міністра соціальної політики Андрія Реви, довелося перенести на наступний 2017 рік. Про це повідомляють у Мінсоцполітики.

На її реалізацію необхідно 50 мільярдів гривень. Зміни, які вбачає від впровадження цієї реформи Міністр, зараз проглядаються лише як тенденції, але з дуже чіткими контурами. Запропонована модель враховує в першу чергу страховий стаж.

Загальновідомо, що нині умовою виходу на пенсію є досягнення пенсійного віку. Для чоловіків це вже сьогодні 60 років. А жінкам підвищуватимуть пенсійний вік до 60 років до кінця 2020 року. Запропонована реформа дещо відходить від абсолютної прив’язки до поняття пенсійного віку.

“З 1 січня 2021 року я пропоную брати до уваги лише справжній страховий стаж. Тобто підтверджений у нашій базі даних, стаж, що відслідковується, нагадую, з 1 липня 2000 року, – каже Міністр соціальної політики. – Для виходу на пенсію в 60 років у людини має бути 20 років страхового стажу: за період з 1 липня по 31 грудня 2020 року. І загальний стаж (з урахуванням періодів до 1 липня 2000 року) для чоловіків має складати 35 років, для жінок – 30 років. Таке моє бачення реформування пенсійної системи”.

 Якщо ж у людини немає повного страхового стажу, тоді, на думку Міністра, за умови, що в людини більше 15-ти, але менше 20-ти років стажу, вона йтиме на пенсію в 63 роки. Якщо менше 15 років стажу – в 65 років.

Абсолютним нововведенням може стати можливість доплати внесків.

“Скажімо, 1 січня 2021 року у вас не вистачає 10 років страхового стажу. Значить, вам необхідно доплатити внески за 120 місяців й отримати свій страховий стаж, – пояснює Міністр Андрій Рева. – Припустимо, із січня 2017 року мінімальна заробітна плата зросла до 3200 гривень. Єдиний соціальний внесок – 22% складатиме 704 гривні щомісяця. За 120 місяців вийде близько 84 тисяч 480 гривень. Заплати – й виходь на пенсію у 60 років. І далі з 1 січня 2022 року обов’язковий страховий стаж, що рахуємо після 1 липня 2000 року, повинен складати 21 рік. І так до 2035 року, доки страховий стаж повністю не витіснить інший. А увесь страховий стаж, набутий до 1 липня 2000 року, просто буде враховуватись у загальний”.

На думку Міністра соціальної політики, в країні повинен бути дотриманий своєрідний „контракт поколінь”: я живу, плачу, утримую пенсіонерів і очікую, що коли я вийду на пенсію, наступне покоління буде утримувати мене – платити внески у Пенсійний фонд.

“Сьогоднішні пенсіонери свій контракт виконали, – каже Андрій Рева. – Однак нинішнє покоління свій контракт не виконує”.

Як відомо, із 26 мільйонів чоловік працездатного населення офіційно працює 16 мільйонів чоловік, а внески платять лише 10 мільйонів працюючих. З них 4 мільйони платять з мінімальної зарплати.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *