Україномовні квоти на радіо: результати першого місяця

Завтра, 8 грудня, виповнюється місяць з моменту набуття чинності закону про україномовні квоти на радіо, і всі найбільші українські FM-станції виконують норми Закону. Про це повідомляє Урядовий портал .

«Закон працює місяць. Більшість відгуків громадського середовища і слухачів FM-станцій є позитивними. Моніторинги громадськості та Нацради з питань телебачення та радіомовлення підтверджують, що всі найбільші мережеві мовники виконують квоту в 25%», – наголосив Віце-прем’єр-міністр УкраїниВ’ячеслав Кириленко.

Результати дії закону про квоти розвінчали кілька суспільних міфів, які панували ще місяць тому у свідомості великої кількості громадян, а саме, що для введення квот недостатньо якісних україномовних пісень, і це особливо небезпечно для нішевих радіостанцій. Насправді моніторинги радіоефірів показали, що якісна українська музика для виконання квот є в достатній кількості не лише для мережевих радіостанцій, але й для нішевих. Окрім того, той факт, що протягом останнього місяця почали з’являтися FM-станції, де 24 години на добу звучить українська пісня, свідчить про те, що ми маємо багато різножанрового україномовного контенту.

Ще одним розвінчанням міфу слугує не зменшення, а навпаки – збільшення радіослухачів через введення квот на україномовні пісні. Про це свідчать і дані соціологічних опитувань – з початку 2014 року намітилася тенденція щодо збільшення популярності української поп-музики, у 2015 році вона почала обходити російську і зарубіжну, а з першого кварталу 2016 року зростання української поп-музики становить 7%. Тобто українці хочуть слухати рідну пісню в тому числі і на радіо.

Віце-прем’єр-міністр також зазначив, що для того, аби музична індустрія запрацювала на повну потужність потрібно навести лад із авторськими правами.

В’ячеслав Кириленко також наголосив, що громадськість і Нацрада з питань телебачення та радіомовлення будуть й надалі проводити моніторинг, як радійники виконують норми закону.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *