Як новий антикорупційний закон змінить бізнес?

Нещодавно Верховна Рада прийняла за основу антикорупційного законопроекту № 5368 щодо удосконалення податкової системи. Міністерство фінансів України пояснює, що зміниться для українського бізнесу в разі ухвалення законопроекту № 5368 найближчим часом.

Чому це важливо?

Ухвалення законопроекту № 5368 є вкрай важливим в першу чергу для бізнесу. Адже в ньому містяться багато норм, які суттєво спрощують життя для бізнесу та створюють умови для його нормального розвитку. Цей пакет податкових змін є важливою частиною реформи ДФС, тому що він прибирає можливості для системної корупції в податковій сфері.

Антикорупційний законопроект № 5368 є результатом спільної роботи народних депутатів, бізнесу, громадських експертів та Мінфіну. Міністерство ініціювало відкритий діалог влади та бізнесу щодо найболючіших питань, щоб сприяти вирішенню цих проблем. З самого початку процесу Мінфін зустрічався з усіма сторонами та оприлюднював презентації і робочі версії документів для публічного обговорення, де кожен охочий міг внести свої пропозиції та довести чому це важливо. Громадські експерти та бізнес неодноразово підкреслювали, що робота над законопроектом була «безпрецедентно» відкритою.

Даний антикорупційний законопроект публічно підтримали провідні бізнесові та громадські об’єднання: Американська торгівельна палата,Всеукраїнське об’єднання підприємців малого та середнього бізнесу «Фортеця», Бізнес-Рада США-Україна, Європейська бізнес асоціація, Спілка українських підприємців (СУП), Українська бізнес-асоціація, Торгово-промислова палата України, Рада бізнес-омбудсмена, громадська платформа «Податки для економічної свободи», до якої входять 17 асоціацій, Коаліція «За ліберальну податкову реформу», яка налічує 15 асоціацій, Коаліція “за детинізацію економіки” (7 асоціацій) а також об’єднання громадських експертів Реанімаційного Пакету Реформ, до складу якого входять провідні дослідницькі центри та громадські організації.

Що це дає?

Антикорупційний законопроект № 5368 націлений на підвищення якості адміністрування, тобто всього процесу нарахування сплати податків та взаємодії платника та податкової, вирішення великої кількості його проблем та найголовніше, на подолання системної корупції у податковій сфері.

“Цей законопроект – це не косметична реформа. Це фундамент реформи ДФС і вирішення основних проблем бізнесу.
це фундамент реформи ДФС. Тепер платити податки стане легко і прозоро. Весь бізнес в Україні чекає на цей закон та підтримує його. Тому підтримка Парламенту потрібна якомога швидше”, – зазначив Міністр фінансів О.Данилюк.

Коротко про ключові зміни:

  • запровадження повноцінного електронного кабінету платника податків – збільшить прозорость адміністрування;
  • введення податкових канікул для новостворених підприємств (на 5 років) – сприятиме розвитку малого бізнесу;
  • запровадження Єдиного реєстру податкових консультацій – мінімізує кількість податкових спорів завдяки якісному роз’ясненню законодавства
  • адміністрування всіх баз даних Мінфіном – зменшить можливості для зловживань;
  • прискорена амортизація на 2 роки для виробничого обладнання – стимулюватиме інвестицій;
  • єдиний публічний Реєстр заяв на бюджетне відшкодування ПДВ – збільшить прозорість відшкодування ПДВ;
  • запровадження механізму блокування реєстрації податкової накладної, яка підпадає під критерії ризиків – усунить можливості для зловживань з ПДВ;
  • зупинення нарахування штрафів, звільнення від сплати місцевих податків – врегулює питання сплати податків на території проведення АТО.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *