Валютні обмеження для українців зробили безстроковими

Національний банк продовжив чинні тимчасові обмеження на грошово-кредитному та валютному ринках «у зв’язку з наявністю ризиків для цінової і фінансової стабільності», – йдеться в офіційному повідомленні регулятора. Про це повідомляє AIN.UA.

Продовжать діяти такі обмеження як:

  • обов’язковий продаж 65% інвалютної виручки експортерами, в тому числі фрілансерами;
  • 120-денний термін розрахунків за операціями експорту та імпорту товарів;
  • купівля готівкової валюти фізичними особами на суму до 12 000 гривень в день;
  • ліміт на зняття готівки з валютного рахунку на суму до 250 000 гривень в день;
  • одноденний термін бронювання гривні для покупки іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку;
  • заборона на дострокове погашення кредитів від нерезидентів і т.д.

Обмеження продовжили через зростання ризиків інфляції в 2017 році: посилилася політична напруженість, а також затримується черговий транш МВФ.

«Крім того, сьогодні існують короткострокові системні ризики для фінансової стабільності, пов’язані з можливим невиконанням окремими банками програм капіталізації за результатами діагностичного обстеження», – попередив заступник голови НБУ Олег Чурій.

Надалі, якщо зазначені ризики знизяться і на валютному ринку будуть сприятливі умови, регулятор пообіцяв поступово пом’якшувати обмеження. А поки Національний банк зробив обмеження безстроковими.

«Щоб не створювати в учасників ринку неправдивих календарних орієнтирів щодо процесу лібералізації, НБУ прийняв рішення зробити безстроковим постанову правління «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України». Тобто, ця постанова буде діяти до моменту скасування останнього з антикризових обмежень», – повідомив регулятор.

Безстроковість стосується всіх обмежень, крім двох, максимальний термін дії яких лімітують закони. Виняток – обов’язковий продаж інвалютної виручки і граничний термін розрахунків за операціями імпорту і експорту товарів. Обидва цих обмеження будуть діяти до 15 червня 2017 року, але їх можуть достроково змінити, а також в разі необхідності – продовжити.

Нагадаємо, раніше AIN.UA розповідав про те, що змінилося для фрілансерів і експортерів з прийняттям «закону про інвойсах» # 4496.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *