Учасникам судового процесу хочуть дозволити онлайн-ознайомлення із матеріалами справи

Для того, щоб кожна сторона судового процесу отримала спрощений доступ до матеріалів справи в електронному вигляді, пропонується запровадити новий сервіс – електронну систему «Персональний онлайн кабінет». Передбачається можливість копіювання, друку та збереження матеріалів. Про це повідомляє Юрліга. 

Особливо актуальні такі зміни будуть для кримінального процесу. Особи, що містяться в установах попереднього ув’язнення та виконання покарань, зможуть знайомитися з матеріалами справи/виробництва (крім матеріалів, які розглядаються в закритому судовому засіданні) через таку онлайн-систему безпосередньо в цій установі, що значно підвищить ефективність їх підготовки до розгляду справи в суді .

Зміни пропонується внести законопроектом № 5498 про створення в судах електронної системи «Персональний онлайн кабінет».

При цьому за подачу в суд заяви про отримання права онлайн-доступу до матеріалів пропонується встановити судовий збір 1,5% МЗП.

Передбачається, що працівники апарату відповідного суду будуть вносити в систему все без винятку процесуальні документи (включаючи судові рішення), технічні записи, відео-аудіо запису.

Автор проекту підрахував, що на створення системи потрібно близько 91 млн грн, але держбюджет отримає надходження від судового збору, а також будуть заощаджуватися держкошти на доставку осіб до суду для їх ознайомлення з матеріалами справи, на отримання копій процесуальних документів, технічного запису судового засідання і т.д.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *