За неналежне утримання хатніх тварин хочуть збільшити штраф

За порушення вимог щодо утримання собак, кішок та інших видів тварин можуть посилити адміністративну відповідальність. Про це повідомляє Юрліга.

Так, в назву статті 154 Кодексу про адмінправопорушення «Порушення правил утримання собак, котів» пропонується додати слова «інших видів тварин», і встановити штраф за таке порушення 10 – 30 нмдг (для громадян), 50 – 100 нмдг (не тільки для посадових осіб, але і для суб’єктів підприємницької діяльності). Відзначимо, що зараз для громадян передбачена відповідальність штраф 1 – 3 нмдг, попередження; для посадових осіб – 3 -5 нмдг.

Крім того, пропонується карати за порушення правил утримання тварин, які не тільки завдали шкоди здоров’ю людей або їх майну, або ж є повторними протягом року (як зараз), а й якщо вони спричинили значне забруднення навколишнього середовища. За таке порушення пропонується штрафувати на 100 – 200 нмдг (зараз – громадян на 3 – 5) з конфіскацією тварин, а посадових осіб і суб’єктів підприємницької діяльності – на 100 – 200 (зараз 4 – 7 для посадових осіб).

Відповідні зміни передбачені законопроектом № 5584.

Відзначимо, що вимоги до власників свійських тварин регламентовані Правилами утримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах, затверджених ще 17 червня 1980 року. На підставі загальних правил в ряді населених пунктів розроблені власні спеціальні правила.

Але, як говориться в пояснювальній записці до проекту, останнім часом почастішали випадки нехтування власниками правил утримання тварин, що призводить до заподіяння шкоди довкіллю та здоров’ю людей. До того ж, вимоги Правил розраховані на регламентацію змісту тварин (в основному собак і кішок), які легко контролюються. Однак, в суспільстві спостерігаються окремі випадки утримання в житлових приміщеннях небезпечних тварин – хижаків, рептилій і ін., а також собак бійцівських порід, яких вигулюють без намордників. Тому, на думку автор законопроекту, відповідальність за порушення правил потрібно посилити.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *