Зарплати, податки та стипендії: що змінилось у 2017

1 січня 2017 року набула чинності низка нових законів. Про це повідомляє Канал 24. 

Зарплата

Найголовнішою зміною у 2017 наразі є підвищення  мінімальної зарплати до 3200 гривень. Найбільшу вигоду отримає той, чиї доходи залежать від тарифних розрядів. Мінімальний розряд теж зріс. Тож і зарплати, наприклад, у освітян, будуть вищими.

У вищих зарплат є і зворотна сторона медалі. Отримуєш більше – у казну теж платиш більше. Такий подарунок під ялинку отримали, зокрема, фізичні особи-підприємці другої групи. Саме їхні податки залежать від розміру мінімалки.

Податки

Ще один сюрприз для ФОПів – з 1 січня усі щомісяця повинні платити єдиний соцвнесок. Сума нібито невелика – від 350 до 700 гривень. Але досі так звані “сплячі ФОПи”, яким впродовж місяця не вдалося нічого заробити, внесків не платили. В уряді заспокоюють, що тепер підприємці гарантовано назбирають собі на пенсію.

Пенсії

Пенсії – ще одне нововведення 2017. З 1 січня запустили нову накопичувальну систему. Кожен українець віком до 35 років відтепер почне відраховувати частину своєї зарплати на старість. Поки що віддавати доведеться 2% зарплати, а через п’ять років внесок зросте до 7%. Паралельно діятиме стара система відрахувань.

Стипендії

Вони у 2017 році теж зростуть. Відтепер студенти отримуватимуть від 1 100 до 1 600 гривень. Досі стипендії стартували від 800 гривень у місяць.

Однак, отримати гроші від держави буде складніше. Стипендії буде два види: соціальна та академічна. Стипендіатів для останньої визначатимуть з рейтингом, який складатиме вчена рада вузу. На 90% місце у списку залежатиме від оцінок. Особливо до навчання держава заохочуватиме тих, хто вчиться на непопулярних спеціальностях.

Препарати для лікування серцево-судинних захворювань, астми та діабету подешевшають удвічі. Встановлюючи ціну, орієнтуватимуться на середню вартість ліків у 5 європейських країнах – Польщі, Словаччині, Угорщині, Латвії та Чехії.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *