За парковку на місцях для осіб з інвалідністю збільшать штраф

Заплановано посилити відповідальність за паркування та стоянку на місцях, призначених для осіб з інвалідністю, а також закріпити право осіб з інвалідністю на безкоштовну парковку. Про це повідомляє Юрліга. 

Відповідні зміни пропонується внести урядовим законопроектом № 5629 до Кодексу про адміністративні правопорушення та Закону «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».

Згідно з проектом, зупинка або стоянка транспортних засобів на місцях, позначених відповідними дорожніми знаками та / або дорожньою розміткою, де дозволена зупинка або стоянка тільки водіям з інвалідністю або водіям, які перевозять людей з інвалідністю, а так само створення перешкод таким водіям в зупинці або стоянці , порушення правил установки і використання на ТЗ розпізнавального знака «Водій з інвалідністю», – тягнуть за собою накладення штрафу 60 нмдг.

Але до відповідальності не може бути притягнутий водій з явними ознаками інвалідності або водій, який перевозить пасажирів з явними ознаками інвалідності.

Також штраф 60 нмдг передбачається за необлаштованість (або облаштування без дотримання вимог) на спеціально обладнаних або відведених майданчиках для паркування ТЗ, в тому числі біля житлових будинків (крім індивідуальних житлових будинків) та будівель, на тротуарах (з числа місць для зупинки) місць, призначених для паркування ТЗ, якими керують водії із інвалідністю (перевозять осіб з інвалідністю).

Законопроектом передбачається, що власники майданчиків для паркування забезпечують виділення та облаштування в межах майданчиків місць для безоплатного паркування транспортних засобів, якими керують водії із інвалідністю (перевозять осіб з інвалідністю). Кількість місць для безоплатного паркування становить не менше 10% загальної кількості місць на спеціально обладнаних чи відведених майданчиках для паркування, але не менш ніж для 1 транспортного засобу, з позначенням цих місць відповідними дорожніми знаками і дорожньою розміткою.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *