Пацієнтів Мукачівського психоневрологічного інтернату утримують з суттєвими порушеннями

Моніторингова група під час перевірки Мукачівського психоневрологічного інтернату виявила порушення у поводженні з пацієнтами. Про це повідомляють на сайті Уповноваженої ВР з прав людини Валерії Лутковської. 

У ході перевірки з’ясовано, що підопічних закладу за “погану поведінку” утримували в підвальній кімнаті з металевою решіткою на дверях.

“Це можна кваліфікувати як жорстоке, нелюдське або таке, що принижує людську гідність, поводження. Як розповіли підопічні під час приватного опитування, – це звичайна практика в інтернаті, коли за неналежну поведінку або за непослух їх відправляють до підвалу. До речі, кілька років тому, саме в цьому інтернаті монітори виявили незаконно встановлену саморобну металеву клітку, в якій утримувалась жінка”, – повідомляють у Департаменті омбудсмена.

Окрім того, підопічні скаржились на погану їжу і на те, що змушені купувати продукти харчування за власні кошти. Також за свої гроші вони купують засоби особистої гігієни – туалетний папір та мило, при тому, що на складі ці засоби були в наявності.

Моніторів вразив той факт, що персонал за розпорядженням лікаря-психіатра забороняє підопічним знаходитись у власних кімнатах або лягати на ліжка в денний час, тому цілими днями люди просто сидять чи ходять коридорами.

«Під час спілкування абсолютно всі підопічні інтернату скаржилися на те, що після сніданку їх виганяють на весь день в коридор або ж у зал дивитись телевізор, забороняють знаходитись в кімнатах або лежати на своїх ліжках. Це жахливо, коли літні люди, їх більше половини, сидять залякані в коридорі і бояться зайти до кімнати. Адміністрація пояснила свої дії тим, що коли підопічні сплять вдень, то вночі заважають іншим», – зазначила працівник Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Анастасія Клюга.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *