ВРЮ почала процес реорганізації у Вищу раду правосуддя

Вища рада юстиції розпочала реорганізацію у Вищу раду правосуддя. Про це повідомляється на сайті ВРЮ.

«12 січня Вища рада юстиції ухвалила історичне для української судової влади рішення – про реорганізацію Вищої ради юстиції у Вищу раду правосуддя, – повідомив Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк. Саме Вища рада правосуддя має стати, з одного боку, основним органом щодо захисту суддівської незалежності, а з іншого – взяти на себе відповідальність за стан та авторитет судової влади. Це – за назвою, складом, повноваженнями і статусом новий конституційний орган державної влади і суддівського врядування».

За словами Ігоря Бенедисюка, протягом двох місяців здійснюватимуться організаційні заходи для державної реєстрації нового органу – Вищої ради правосуддя, утворення нових органів у складі ВРП, зокрема дисциплінарних палат ВРП та підрозділу інспекторів ВРП.

Ігор Бенедисюк наголосив, що Вища рада правосуддя – це новий орган не лише за назвою, а й за повноваженнями.

«Тепер судова влада позбулася політичного впливу. Саме Вища рада правосуддя відповідатиме за формування суддівського корпусу, за прийняття остаточних рішень щодо призначення кандидатів на посади суддів та внесення відповідних подань про призначення суддів Президенту; за звільнення судді з посади; за переведення судді з одного суду до іншого; ухвалення рішень стосовно порушення суддею чи прокурором вимог щодо несумісності; ухвалення рішень про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя. Також Вища рада правосуддя надаватиме згоду на затримання судді чи утримання його під вартою чи арештом (раніше це належало до компетенції Верховної Ради України). Вища рада правосуддя буде єдиним органом, який здійснюватиме дисциплінарні провадження щодо суддів. Крім того, ВРП відповідатиме за незалежність судової влади та здійснюватиме механізми організації бюджетних процесів у судовій владі».

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *