Система будівництва в Україні докорінно зміниться

Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення містобудівної діяльності» №4733-1, що впроваджує  європейський підхід до дозвільно-погоджувальних процедур у будівництві. Про це повідомляють у Міністерстві регіонального розвитку. 

«Закон скасовує категорії складності будівництва, а також такий дозвільний документ, як декларація. Тепер 80% об’єктів будуть зводити на підставі повідомлення про початок будівництва і прийняття в експлуатацію, а інші 20% — на підставі дозволу, що унеможливить виникнення незаконних забудов», — повідомив Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Зауважимо, що категорії складності об’єкта було впроваджено в 2011 році прийняттям Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».  Закон штучно розділив об’єкти будівництва трьох класів наслідків на п’ять категорій складності і встановив різний порядок оформлення дозвільної документації. Наприклад, об’єкти із середнім класом відповідальності можна розпочинати будувати як за декларативним так і за дозвільним принципом. Це створило простір для зловживань та будівельних афер з боку недобросовісних забудовників.

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *