Старша школа в Україні стане профільною

Міносвіти розробило проект типового навчального плану для учнів 10-11 класів, в якому запропоновано істотно іншу систему створення навчального плану для школи. Про це повідомляє Юрліга. 

Так, заплановано скорочення кількості обов’язкових предметів (інваріантної складової) – з 22 до 9. Це дозволить школі визначити свій профіль і поглиблено викладати обрані предмети.

Старша школа повинна стати профільною, пропонується позбутися такого явища як «універсальний профіль». Залежно від власних ресурсів і можливостей, школи самостійно обиратимуть профіль. Якщо ж це велика школа, в якій навчається кілька паралелей, школа зможе мати класи з різними профілями навчання, а діти – вибирати необхідний їм профіль навчання.

Проект передбачає, що школа повинна буде обов’язково вибрати 2-3 предмета з циклу «профільних», а також доповнити їх дисциплінами з циклу «вибірково-обов’язкових» предметів (не менше 2-х).

Також школи отримають можливість створювати власні «спецкурси» для поглиблення профільного навчання. Тобто, мова йде про викладання вузьких спеціалізованих дисциплін, близьких до профілю, який вибирає школа. Спеціальні курси можуть містити додаткові родинні розділи, які не включені в навчальні програми, але орієнтовані на комплекс можливих професій в руслі обраного профілю.

У старшій школі з’являться інтегровані предмети «Література», «Історія», «Людина і суспільство», «Математика». Таким чином, навіть якщо школа вибирає для поглибленого вивчення гуманітарні предмети, то загальні знання з біології, географії, астрономії, екології, фізики та хімії учень отримає в рамках інтегрованого предмету «Людина і природа». Інтегровані знання з правознавства, економіки школярі старших класів будуть отримувати в рамках предмета «Людина і суспільство».

Після затвердження оновленого типового навчального плану для 10-11 класів необхідно буде написати нові навчальні програми і підготувати підручники. Держава профінансує підручники як для оволодіння стандартом (предмети інваріантної складової), так і для поглибленого вивчення (профільні предмети).

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *