Групи в соцмережах штовхають дітей на самогубство – Кіберполіція

За повідомленнями української Кіберполіції, у соцмережах з’явилися групи, в яких кваліфіковані психологи доводять дітей до самогубства.

Як розпізнати небезпечні групи у популярних соцмережах та вберегти дітей – розповідають у Департаменті Кіберполіції України.

Розпізнати групи, що штовхають дітей та підлітків на самогубство, насправді нескладно. Усі вони мають певні спільні ознаки, завдяки яким їх і знаходять діти.

Відомо, що фанати таких спільнот називають себе китами, тому що тварини асоціюються у них зі свободою…Тому в усіх шанувальників «моря китів» і «тихих будинків» на особистих сторінках зображені відео або малюнки з літаючими китами, – пояснюють у поліції.

На гачок діти потрапляють наступним чином: адміністратор групи схиляє дитину до виконання завдань (квестів), причому практично всі завдання передбачають нанесення дитині каліцтв або заподіяння болю. Усі ці «квести» в обов’язковому порядку знімаються на відео. Коли адміністратор групи впевнений в тому, що дитина готова до самогубства, створюється аудіо з музикою, в якому дитина виступає в головній ролі, та оговорюються усі її проблеми, які вона озвучила «провіднику». Єдиний вихід із усіх проблем, який озвучується в цьому «творі», – вчинити самогубство. Перед цим дитина слухає аудіозапис, та робить останній крок. Відеозаписи продаються в мережі Інтернет, або в Darknet.

У зв’язку з цим, батькам рекомендується приділяти більшу увагу психологічному стану дитини та:

  • перевіряти шкіру  дитини на наявність пошкоджень та, в разі їх виявлення, з’ясовувати обставини, за яких вони з’явилися. Особливу увагу звертати на пошкодження різного роду в формі кита;
  • перевіряти акаунти дитини в соціальних мережах та групи до яких входить акаунт;
  • перевіряти вміст спілкування в приватних чатах;
  • звертати увагу на коло спілкування дитини;
  • намагатися зайняти вільний час дитини спортивними або культурними секціями;
  • обов’язково контролювати те, які фото й та відеофайли знаходяться в гаджетах дитини;
  • встановлювати функцію «батьківський контроль» на всіх гаджетах дитини.

Відомо також, що Департамент кіберполіції виявив одну з таких груп – https://vk.com/blueskitea, до якої входить 209 користувачів з України.

При цьому слід наголосити, що такі групи щодня блокуються адміністрацією соцмереж за зверненнями їх користувачів або правоохоронних органів. Тому, при виявленні таких груп самостійно, українців просять негайно повідомляти до Кіберполіції  та за телефонами гарячої лінії (044) 374-37-21.

Окрім цього поліцейські оприлюднили перелік дітей та підлітків з України, які є підписниками таких спільнот.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *