Рада прийняла закон щодо заміни довічного позбавлення волі більш м'яким покаранням

Верховна Рада України ухвалила Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заміни довічного позбавлення волі більш м’яким покаранням”, повідомляє сайт парламенту.

Так, законом передбачена імперативна заборона призначення покарання у вигляді довічного позбавлення волі за такі протизаконні діяння, як готування до злочину та замах на злочин, а також призначення даного виду покарання особам, які виконували ролі підбурювача та пособника при вчиненні злочину.

Також документом надано можливість застосувати умовно-дострокове звільнення від відбування покарання до осіб, які засудженні до довічного позбавлення волі, після фактичного його відбування не менше двадцяти років, а також здійснити заміну довічного позбавлення волі на позбавлення волі на певний строк актом Президента.

Згідно із Законом, “помилування засудженого здійснюється на підставі акта про помилування у виді повного або часткового звільнення від основного і додаткового покарань, а також заміни засудженому призначеного судом покарання у виді довічного позбавлення волі на позбавлення волі  на строк 25 років”.

За таких умов у строк відбування покарання повністю зараховується час перебування під вартою та період фактичного перебування у місцях позбавлення волі.

У документі наголошується, що покарання у виді позбавлення волі на строк 25 років не підлягає подальшій заміні на більш м‘яке покарання.

Так, клопотання про помилування має право подати засуджений, його захисник, законний представник, близькі родичі, правозахисні організації, у тому числі міжнародні, у порядку, встановленому законодавством.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *