Президент хоче позбавити Раду права виказувати недовіру генпрокурору

Президент України Петро Порошенко вніс у Верховну Раду України проект закону “Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)”, у якому запропоновано скасувати норму про право парламенту виказувати недовіру генеральному прокурору України. Відповідний законопроект №3524 зареєстрований на сайті Ради.

Зокрема, у документі пропонується внести зміни до статті 85 Конституції України та скасувати норму про те, що до повноважень ВРУ належить висловлення недовіри Генеральному прокуророві України, що має наслідком його відставку з посади. 

Також виключається таке повноваження Ради, як право звільнення з посад третини складу Конституційного Суду України, тобто народні депутати не матимуть права звільняти суддів, яких вони і призначили.Також виключається норма, що до повноважень народних обранців належить право обрання суддів безстроково. 

Розділ 7 Основного закону про прокуратуру виключається взагалі, натомість положення про прокуратуру прописуються в статті 131¹.

Зазначається, що запроваджується новий орган – Вища рада правосуддя, яка складається з 21 члена.

У статті 125 Конституції України про судочинство зазначається, що суд утворюється, реорганізовується і ліквідовується законом, проект якого вносить до Верховної Ради України Президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя. Найвищим судом залишається Верховний суд України. Діють вищі спеціалізовані суди. 

Так, з метою захисту прав, свобод та інтересів особи у сфері публічно-правових відносин діють адміністративні суди.

Також зазначається, що без згоди Вищої ради правосуддя суддю не може бути затримано або утримувано під вартою чи арештом до винесення обвинувального вироку судом, за винятком затримання судді під час або відразу ж після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Так, призначення на посаду судді здійснюється Президентом України за поданням Вищої ради правосуддя в порядку, встановленому законом. Виключена норма про те, що ВРУ обирає всіх інших суддів, окрім суддів Конституційного Суду України.

У статтю 130 Основного закону вноситься нова норма про розмір винагороди судді, який встановлюється законом про судоустрій. 

У поснювальній записці наголошується, що законопроект сприятиме реалізації повномасштабної судової реформи і оновлення суддівського корпусу згідно з європейськими стандартами, відновлення довіри громадян до судової гілки влади, а також забезпеченню належного функціонування прокуратури, адвокатури, системи виконання судових рішень.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *