Омбудсман заявила про порушення конституційних прав пенсіонерів

Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська виявила порушення конституційного права громадян на соціальний захист, зокрема порушення статті Конституції України щодо встановлення розміру пенсійних виплат не нижче від прожиткового мінімуму.

Так, у зв’язку з підвищення прожиткового мінімуму з 1 вересня 2015 року  для осіб, які втратили працездатність, з 949 до 1074 гривень, для великої кількості отримувачів пенсій розмір відповідних виплат залишився на рівні 949 гривень.

Омбудсман наголошує, що залишилися незмінними норми пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 26.03.2008 р. № 265, якою регулюються питання встановлення державної адресної допомоги особам, розмір пенсії яких не досягає прожиткового мінімуму.

За словами Лутковської, зазначені норми постанови передбачали, що у разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат, крім інвалідів I та II груп, не досягає 949 гривень, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Таким чином, на сьогоднішній день зазначені положення постанови не забезпечують конституційні права пенсіонерів, а також порушують положення статті 6 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Відтак, як наголошує омбудсман, така проблема потребує невідкладного законодавчого урегулювання шляхом внесення відповідних змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26.03.2008 р. № 265.

За словами Уповноваженого з прав людини, відповідне подання внесено на розгляд Міністру соціальної політики України.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *