Вступив у силу закон,  який регулює діяльність мешканців багатоквартирних будинків у 2016 році

Набув чинності новий Закон “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”. Цим законом вводяться значні зміни в процес управління житловим господарством, пише Баланс Клуб.

Законом передбачається, що  до 1 липня 2016 року мешканці багатоквартирних будинків на загальних зборах повинні визначити,  чим буде займатися їх управління. Збори вважатимуться проведеними, якщо на них присутні хоча б троє жителів будинку.  Особливу увагу приділять усьому обладнанню будинків, а саме ліфтам, сходам, прибудинковим територіям  і т. д.

Всіх мешканців будинку  обов’язково буде письмово повідомлено про результати зборів (одним із варіантів є безкоштовний інтернет-сервіс  moydom.com). Варто зазначити, що мешканцям не обов’язково створювати ОСББ, щоб відмовитися від послуг ЖЕКів,  як раніше. Необхідно просто обрати організацію для керування будинком.

Проте, закон зазначає,  що у випадку, якщо до вказаного терміну мешканцями не буде обрано організацію для керування будинком або ж створено власне ОСББ, то в такому разі органи місцевого самоврядування самостійно призначать керуючі компанії. Проте, в такому разі тариф на їхні послуги може бути значно більшим.  Новий тариф міститиме в собі витрати на санітарно-технічне обслуговування будинку, косметичний та капітальний ремонти, зарплату керуючому.

Основна мета даного закону – зміна ринку житлово-комунальних послуг та перекладення відповідальності за утримання будинку на його мешканців.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *