Мінекономрозвитку продовжує ігнорувати журналістів

Члени громадської організації «Центр Конфліктології і Права» спільно з Checkpoint 8 вересня 2015 року провели під стінами Мінекономрозвитку чергову акцію протесту. Учасники акції написали колективне звернення до іністра економічного розвитку і торгівлі України Айвараса Абромавичуса у зв’язку з тим, що його перший заступник Ю. І. Ковалів неохоче та лише формально реагує на численні запити журналістів на публічну інформацію

Раніше стало відомо, що 21 липня 2015 року відбулося засідання робочої групи щодо функціонування Міжнародного комерційного арбітражного суду (МКАС) при Торгово-промисловій палаті України. Коли журналісти дізнались про перебіг цього засідання, в них виникло чимало запитань. Наприклад, коли відбудеться наступна робоча нарада, якими будуть основні відмінності оновленого арбітражу від існуючого МКАС, за чиєю пропозицією до складу робочої групи було включено Т. Сліпачук та І. Назарову та не включено представників МКАС і МАК при ТПП України.

Для того, щоб отримати більш докладну інформацію та відповіді на поставлені запитання, 5 серпня журналістами був відправлений офіційний інформаційний запит на ім’я першого заступника міністра Ю. Ковалів. Того ж дня представник прес-служби відомства запевнив, що відповідь буде надана в найкоротший термін.Однак вона так і не надійшла.

У зв’язку з цим активістами громадської організації “Центр конфліктології і права” 14 серпня була проведена акція протесту під стінами Мінекономрозвитку. Але тоді до журналістів вийшов представник прес-служби відомства Олег Шиманський та повідомив, що запит загубився. При тому він запевнив, що винні будуть покарані і відповідь на запит буде надана протягом кількох днів.

Напевно розуміючи, що представники громадськості не покинуть спроб отримати конкретні відповіді, 19 серпня в Міністерстві все-таки відповіли журналістам. Але замість того, щоб піти назустріч та надати потрібну інформацію, у відомстві зазначили, що це не є інформаційний запит як такий, тому Міністерство не мало на нього відповідати у 5-ти денний термін, як це передбачено законом.

Незважаючи на те, що така відповідь виглядає як звичайна «відмовка» і говорить про небажання першого заступника міністра йти на діалог, журналістами «ЦКП Інформ» 27.08.2015 року було подано до міністерства ще два запити на інформацію, в яких були виправлені всі технічні нюанси. Однак і їх у відомстві проігнорували.

Саме для того, щоб звернути увагу Міністра економрозвитку на непрофесійне виконання обов’язків його першого заступника Ю. Ковалів, представниками громадськості 8 вересня і була проведена дана акція. Зауважимо, що і цього разу представники відомства не відреагували на учасників акції і не вийшли, щоб з ними поговорити. Натомість до людей вийшов представник секретаріату Кабінету Міністрів М. Шевченко. Він взяв копію колективного звернення та відніс його до секретаріату Мінекономрозвитку. За його словами, в Міністерстві відповіли, що наразі в пані Ковалів проходить нарада і ніхто до представників громадськості не вийде.

Зрозумівши, що ніякої реакції на їхні дії не буде, журналістам не залишилось нічого іншого, як покласти колективне звернення в поштову скриньку, з надією на те, що воно буде розглянуте в найкоротший термін.

Очевидно, що саме через допомогу працівників секретаріату Кабінету Міністрів ввечері того ж дня представники Мінекономрозвитку подзвонили до журналістів «ЦКП Інформ» та повідомили про те, що відповідь на їхній запит майже готова і наступного дня вони можуть прийти до приміщення Міністерства і забрати її.

Адвокат Тетяна Войнова коментує відповідь першого заступника міністра Ю. Ковалів так:

У своїх трьох інформаційних запитах та одному колективному зверненні ми просили першого заступника міністра економічного розвитку і торгівлі України надати доступ до певних документів та відповісти на конкретні запитання

Однак, за її словами, відповідь на ці запити було отримано частково. У відомстві лише надали копії запитуваних документів, що з одного боку позитивно. Але, з іншого боку, вчетверте конкретні запитання були проігноровані. Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Ю. Ковалів не надала відповідь належним чином, чим порушила закон України «Про доступ до публічної інформації.

Ми хочемо знати, чому чинного голову МКАСу М. Силівона не залучили до робочої групи, яка займається реформуванням даного суду, і весь процес відбувається поза його увагою. Та чому перший заступник Міністра економіки та розвитку Ю. Ковалів не відповідає на конкретно поставлені питання. Можливо вони не дуже приємні і зручні, але ми хочемо знати правду, — наголосила адвокат

Як бачимо, у відомстві і цього разу не змогли надати чіткі відповіді на всі ті питання, які хвилюють громадськість. Така поведінка пані Ковалів спонукає замислитись, чи не має вона власного інтересу в даній справі. В будь-якому випадку, громадськість не залишить цієї ситуації без контролю та буде продовжувати слідкувати за розвитком подій.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *