Український бізнес звільнили від радянських ГОСТів

Міністерство економічного розвитку і торгівлі скасувало 12 776 державних стандартів (ГОСТ), які було прийнято до 1992 року. Про це свідчать відповідні накази № 175 і № 182-188, пише ЮрЛига.

З тією метою, щоб бізнесмени змогли звикнути до нових умов в розробці товарів та послуг, деякі з стандартів  ще будуть діяти до початку 2018 року.

“Де юре ГОСТи вже були необов’язковими. Але існував імператив щодо їх застосування, як в текстах самих ГОСТів, так і в численних підзаконних актах. Тому багато підприємств де-факто продовжували застосовувати ГОСТи в обов’язковому порядку. Відтепер зняття цього обов’язку затверджено чітко і однозначно”, – зазначив заступник міністра економрозвитку  Максим Нефьодов.

Основними завданнями таких нововведень  є становлення конкурентоспроможного  бізнесу в Україні та перехід до європейського механізму технічного регулювання, в якому вже містяться всі вимоги щодо безпеки продукції.  Однак, на відміну від старих ГОСТів , нові стандарти не будуть ставити вимоги щодо дизайну та конструкції виробу.

Зазначається, що ті підприємства, для яких використання старих ГОСТів у виробництві є невід’ємною складовою та конкурентною особливістю, можуть добровільно використовувати в роботі стандарти застарілого зразка.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *