З нового року в Україні вводяться біометричні паспорти. Коментар юриста

Нові паспорти відтепер будуть у вигляді пластикової картки з безконтактним електронним носієм. Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Він пояснив, що з першого ж дня нового року в Україні буде запроваджено тестове запровадження нових паспортів, а вже з 11 січня і всі громадяни України зможуть починати перехід на них.

Міністр зазначив, що виділений період  зміна паспортів у державі становитиме 5 років. Тому громадяни можуть не поспішати робити одразу з 1 січня свої документи.
Всі державні органи та підприємства будуть приймати обидва види паспортів – у вигляді книжки та картки.
Основними функціями нового паспорту будуть:

  • ідентифікація;
  • аунтефікація;
  • електронний цифровий підпис.

Як буде виглядати новий паспорт громадянина України?

Зазначено, що новий документ підтвердження особистості буде виготовлений  із полікарбонату, на якому лазерним способом буде нанесена вся необхідна інформація. Розмір картки-паспорта буде становити 5,4х8,5 см. Також картка міститиме спеціальний електронний носій, двоядерний чіп, який буде закодований з метою захисту персональних даних.

Для людей з особливостями зору картка-паспорт буде містити рельєфно-точковий напис. На зворотньому боці буде мститись відцифроване зображення власника паспорта, дата народження. Для оформлення паспорта будуть використанні державні символи – прапор, герб, гімн.

Видаватимуться паспорти нового зразка будуть лише органами Державної міграційної служби, термін дії документа – 10 років. Якщо власник загубить паспорт,  то у такому випадку процедура його відновлення буде такою ж самою як і з паспортом старого зразка.

У повідомленні також говориться, що в чипі картки можуть бути внесені і біометричні дані людини – відбиток пальця і цифровий підпис. Але від такої функції можна буде відмовитись, і в такому разі про відмову буде свідчити спеціальна відмітка.

Відомо, що відомості про сімейний стан не будуть написані на самій картці,  а  будуть доступними лише в електронному вигляді.

Згодом планується, що біометричний паспорт буде містити в собі всі необхідні відомості про людину – від соціальних пільг та прав до посвідчення водія.

Юрист Центру Конфліктології  і Права Тетяна Войнова коментує такі нововведення:

“Безумовно, перехід до біомертичних паспортів – це один із кроків у майбутнє для розвитку країни. Законодавстом передбачено, що новий паспорт буде містити чіп, або безконтактний електронний носій інформації, на якому записані, зокрема, біометричні дані людини – відбитки пальців, розпізнавання обличчя, ДНК, долоня руки, сітківка ока тощо. Залишається сподіватись, що керманичі потурбувались про повну захищеність таких даних”.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *