Умови ведення підприємницької діяльності для ФОП-переселенців

Важливо знати, що для підприємців із зони АТО діє певний порядок оподаткування та подачі звітності. Відомо, що для них ввели мораторій на нарахування пені і штрафів за кредитними договорами та заборону на перевірки, а також визначили особливості проведення реєстраційних дій та продовжили термін дії ліцензій. Такі умови діятимуть до фактичного завершення антитерористичної операції.

Реєстрація

Особи, прописані в зоні АТО, можуть зареєструватися підприємцем  за тимчасовою адресою проживання. Держреєстратор не має права вимагати, щоб реєструвати місце проживання за місцем проведення реєстраційних дій. Якщо місце проживання підприємця із зони АТО було змінене, то реєстрацію змін можна здійснити в областях  та столиці.

Облік

Податкові інспекції Донецької та Луганської областей тимчасово обслуговуватимуть підприємців із деяких територій зони АТО.

Подача звітності

У випадку, якщо фізична особа-підприємець із зони АТО не має можливості вчасно подати звітність, то вони можуть подати заяву  про продовження строків подання звітності до податкової за своїм місцезнаходженням. Така заява складається у довільній формі, в ньому треба стисло і чітко вказати, що своєчасно подати звітність було неможливо через обставини непереборної сили (п. 102.6 ПКУ). Проте, до  разом із заявою потрібно обов’язково подати  сертифікат Торгово-промислової палати України, який підтверджує саме ці форс-мажорні обставини на території АТО (ст. 10 ЗУ № 1669). Заява подається протягом  30 календарних днів з дати закінчення дії форс-мажорних обставин.

Сплата податків і зборів

Платники податків із  Донецької області можуть сплачувати податкові зобов’язання на рахунки, відкриті в інших територіально-адміністративних одиницях області. Реквізити рахунків для сплати зазначені тут. Проте, якщо  підприємці не встигають  вчасно сплатити податки, або ж не сплатити їх зовсім,  то в такому разі вони  мають право на відстрочку (розстрочку) цих зобов’язань. Перелік обставин, які є причиною відстрочки, зазначені у  Постанові Кабміну № 1235. Що ж стосується сплати ЄСВ,  то підприємці, в період проведення АТО, звільняються від зобов’язаннь своєчасно та в повному обсязі сплачувати ЄСВ і подавати звітність за сплату ЄСВ. Однак,  всі суми доведеться компенсувати  по закінченні АТО.

Звільнення від відповідальності

Підприємцям, які ведуть діяльність в зоні АТО, а також звичайні громадяни, які проживають в зоні АТО, на час проведення операції  забороняється нарахування пені і штрафів на заборгованість за кредитними договорами та борговими договорами. Забороняються також планові та позапланові перевірки суб’єктів господарювання. Заборона діє на період проведення АТО, але не стосується позапланових перевірок СПД, які є суб’єктами господарювання з високим ступенем ризику.

Джерело:  Газета “Вгору”

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *