Нульова декларація звільнятиме від відповідальності за порушення. Коментар юриста

Минулого тижня парламент зареєстрував два законопроекти щодо нульових декларацій,  а саме № 3661 “Про нульову декларацію” та №3662 № “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо нульової декларації”, якими буде встановлено спеціальна система звільнення фізосіб-резидентів від юридичної відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства, законодавства про ЄСВ і т.д., якщо ці правопорушення були здійсненні до дня набрання закону чинності,  передає Finbalance.

Фізособи повинні добровільно  задекларувати їх доходи, інше майно, майнові права, які одержані (оформлені) з порушенням такого законодавства  протягом 12 місяців з дня набрання закону чинності.

Законопроектами передбачається, що задекларовані майно та доходи вважатимуться оформленими без порушення  законодавства у тому випадку,  коли особа сплатила податок  за декларування свого майна та доходів. Такий податок планується запровадити законопроектом “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо нульової декларації”.

2015-12-22 14-47-19 Скриншот экрана

Зазначається,  що рішення суду буде встановлювати подання фізичною особою нульової декларації та звільнення її  від юридичної відповідальності за порушення відповідного законодавства. Згідно законопроектів, суб’єктами подання нульової декларації будуть  фізосіби-резиденти, які є фактичними власниками, одержувачами доходів, іншого майна, майнових прав, щодо яких подається нульова декларація. Для них також встановлюються державні гарантії,  а саме:

  • проти них не буде порушено кримінальну справу;
  • не буде відкрите провадження у справі про адміністративне правопорушення за порушення податкового, валютного законодавства, законодавства про єдиний внесок на загальнообов`язкове державне соціальне страхування і т.д.;
  • вони не притягуватимуться до юридичної відповідальності стосовно об’єктів, щодо яких подано нульову декларацію, – з моменту подання такої декларації до центрального органу виконавчої влади.
  • звільненяються від обов’язку щодо надання інформації про джерела походження задекларованих доходів, іншого майна, майнових прав;
  • посадовими особами центральних органів виконавчої влади, які реалізують державну податкову і митну політику, не може бути розголошено відомості про суб`єкт подання нульової декларації та будь-якої інформації, що міститься в нульовій декларації, та інших конфіденційних відомостей (без письмової згоди суб’єкта).

Відповідні нововведення коментує юрист Центру Конфліктології і Права Олена Садовець:

“Суми доходів, зазначені  в законопроекті,   явно не відносяться до звичайних  підприємців, які просто не виплачували податки. Висвітлена в даному законопроекті позиція, що “ніхто не повинен цікавитись джерелом доходу”,  фактично, узаконює доходи можновладців, які набуті незаконним шляхом. Вважаю, що така ініціатива потребує доопрацювання в частині установлення джерела набуття задекларованих доходів.”

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *