Новий Податковий кодекс скасує авансові платежі податку на прибуток для підприємств. Коментар юриста

Згідно з новою редакцією Податкового кодексу скасовуються авансові платежі податку на прибуток для підприємств, пише 112.ua.

Це затверджує пояснювальна записка до законопроекту податкової реформи № 3688. Також вводиться квартальний звітний період, який стосується податку на прибуток тих підприємств,  прибуток яких перевищує 20 млн гривень на рік.

Юрист Центру Конфліктології і Права Олена Садовець, зазначає:

“Скасування авансових платежів податку на прибуток – це реальний крок у бік спрощення оподаткування. Подання звітності щоквартально, а не раз на рік, не спричинить незручностей для великих підприємств, окільки вони ведуть податковий облік щоденно, тому відзвітуватись для них не становить проблеми. А от сплачені авансом податки завжди ускладнювали облік, крім того, в разі переплати податку, його майже не можливо/ або взагалі неможливо було повернути, лише переносити на наступні періоди.”

Також знижено розмір ліміту річного доходу від  20 млн гривень до 5 млн гривень для платників ЄП третьої групи, для платників ПДВ ставка зростає з 2% до 3%, для неплатників – з 4% до 5%.

Крім того, для сільськогосподарських підприємств ставка ЄП зросте в 1,8 раз і скасується застосування коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки землі для визначення бази оподаткування.

Нагадаємо, що третя група  платників податку включає в себе підприємства, діяльність яких пов’язана з купівлею, продажем, оцінкою нерухомості, виробництва та продажу ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, при цьому вони не можуть бути платниками ПДВ.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *