Судове засідання по справі Утятнікова знову перенесли більше ніж на місяць

Більше трьох місяців Апеляційний суд Черкаської області не може перейти до розгляду справи Юрія Утятнікова по суті через постійне перенесення судових засідань та тривалі перерви між ними. Незважаючи на те, що Утятніков більше 5-ти років безпідставно та незаконно продовжує знаходитись під вартою, суд щоразу відмовляє у задоволенні клопотання захисту про зміну Юрію запобіжного заходу, тим самим порушуючи українське законодавство та норми Європейської Конвенції з прав людини.

29 грудня цього року в Апеляційному суді Черкаської області відбувся розгляд справи Юрія Утятнікова. Взагалі, засідання було призначено на 10 годину ранку, але, приїхавши до суду, журналісти та адвокат Юрія Утятнікова дізнались, що судді самостійно перенесли початок засідання на інший час. Тому розгляд справи розпочався лише о 14.30.

Під час судового засідання стороною захисту було подано ряд клопотань: про проведення судового слідства та часткове оголошення матеріалів справи, проведення фіксації судового процесу технічними засобами, про виклик свідків та експертів для допиту та про витребування та дослідження речових доказів, а саме речей Утятнікова. Крім цього, захистом вкотре було подано клопотання про зміну Утятнікову запобіжного заходу, оскільки Юрій вже більше 5-ти років незаконно знаходиться за гратами без доведення вини. Зауважимо, що згідно Європейської Конвенції з прав людини, якщо держава в особі суду не може розглянути справу у розумні строки, то судді зобов’язані змінити запобіжний захід тримання під вартою обвинуваченому на будь-який інший без позбавлення волі, оскільки таким чином порушуються права людини.

Після виходу до нарадчої кімнати суд виніс дві ухвали. По-перше, суд відмовив у задоволенні клопотання адвоката Утятнікова про зміну останньому запобіжного заходу, посилаючись на те, що запобіжний захід для Юрія обрав Катеринопільський районний суд, а апеляційний суд не може його змінити. По-друге, суд прийняв рішення задовольнити деякі клопотання сторони захисту лише частково. Зокрема, суд погодився провести фіксацію судового процесу технічними засобами, провести часткове судове слідство та дослідити лише частину з тих матеріалів справи, про які заявляв адвокат. Клопотання адвоката про виклик свідків та експертів для допиту їх у суді судді взагалі не задовольнили, посилаючись на те, що їх вже допитували раніше. Відмовлено також було і у задоволенні клопотання про витребування та дослідження речових доказів, про які було заявлено захистом. Таким чином, судді відмовились досліджувати саме ті докази, які підтверджують невинуватість Юрія Утятнікова та доводять вину правоохоронних органів у фальсифікації матеріалів справи.

Далі судді повідомили, що у зв’язку із закінченням їхнього робочого дня, розгляд справи переноситься на 10 лютого. Розуміючи, що судді знову переносять судове засідання більше ніж на місяць, а Юрій вже і так тривалий час продовжує незаконно знаходитись під вартою, сторона захисту просила суддів перенести засідання на більш короткий термін. Але суд відмовився задовольнити заяву адвоката, аргументуючи це тим, що в Апеляційному суді Черкаської області є лише один зал для судових засідань, який може вмістити усіх учасників процесу, і проведення судових засідань у ньому здійснюється за графіком. Після закінчення судового засідання головуючий суддя прямо сказав: “я не можу відпустити Юрія Утятнікова, тому що мене звільнять”.

Нагадаємо, у 2010 році звенигородські слідчі цинічно сфальсифікували матеріали справи, тортурами вибили з Юрія Утятнікова явку з повинною та звинуватили його у вбивстві. Але, незважаючи на беззаперечні докази невинуватості Утятнікова, він і досі продовжує незаконно знаходитись під вартою. Судді відмовляються виносити Юрію виправдувальний вирок, скоріше за все, не бажаючи підставляти прокурорів та своїх колег.

Читайте також:

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *