Круглий стіл у ТППУ: як застосовувати новації Податкового кодексу на практиці?

Торгово-промислова палата України ініціювала круглий стіл для обговорення нещодавно затверджених змін до Податкового кодексу, адже застосування деяких із нововведень на практиці стали приводом для численних дискусій між органами влади та бізнесом.

22 січня у Торгово-промисловій палаті України за ініціативи Комітету з податкових питань при ТППУ відбувся круглий стіл, присвячений проблемним питанням застосування Податкового кодексу, у редакції після новорічних змін. На обговорення круглого столу були винесені найважливіші питання, які наразі турбують бізнес. Зокрема, стосовно механізму відшкодування ПДВ в умовах запровадження двох реєстрів, порядку сплати авансових внесків з ПДФО приватними підприємцями, що обрали загальну систему оподаткування своїх доходів, застосування спеціального режиму оподаткування ПДВ сільськогосподарськими підприємствами.

Участь у круглому столі взяли: віце-президент ТППУ Сергій Свистіль, омбудсмен Державної фіскальної служби України Тарас Качка, депутат Верховної Ради Олександр Кірш, радник президента “Асоціації платників податків України” Анна Білоцерківська, голова Комітету з питань сприяння протидії корупції та корпоративної відповідальності при ТППУ Сергій Казьмирук, а також представники судової влади та провідні фахівці бізнесу.

“У межах податкової реформи, ми, на жаль, не побачили відповіді на питання: як підтримувати нашу промисловість та вітчизняного виробника? І це великий мінус. Підтримка бізнесу на сьогоднішній день повинна бути одним із ключових завдань держави”, – заявив віце-президент ТППУ, експерт у питаннях ЗЕД Сергій Свистіль.

Він наголосив на тому, що досвід таких країн як Китай, Корея та Японія, де ставка податкової реформи робилась саме на відродження та підтримку національного виробника, повинен стати для нас прикладом.

Під час жвавого обговорення податкового законодавства учасники зустрічі дійшли висновку – наразі Податковий кодекс є недосконалим, адже він не створює належні умови для ведення підприємницької діяльності в Україні.

“Прийнятий практично вночі законопроект №3688 містить безліч суттєвих помилок. Деякі пункти законопроекту не розписані так, як це має бути, тому вони потребують деталізації. Так як внесення змін до Кодексу займе велику кількість часу, ми сподіваємось, що врегулювати спірні питання вдасться через роз’яснення комітетів Верховної Ради”, – розповів депутат Олександр Кірш.

Крім цього, Кірш переконаний, що проблема не лише у законодавстві, а і в його застосуванні на практиці судами.

“Розглядаючи справи про відшкодування підприємствам ПДВ, дуже часто суди викривлюють законодавчу позицію і виносять несправедливі рішення. Крім цього, ми часто зустрічаємось з випадками, коли судові рішення просто не виконуються податковою. Має місце і податкова злочинність, коли відбувається ручне втручання у програму і хтось отримує відшкодування, а хтось ні. На жаль, все, що стосується Податкового кодексу та його застосування у нашій країні тісно пов’язано з корупцією. Тому існує два виходи із ситуації – або ці норми мають бути прописані чітко та однозначно, щоб ніхто не міг скористатися ними у своїх цілях, або судова реформа. А краще – і те, і інше”, – підсумував Кірш.

Свої зауваження та пропозиції щодо застосування змін до Податкового кодексу учасники круглого столу передадуть Мінфіну та Комітету з питань податкової та митної політики.

Зауважимо, що ТППУ забезпечила трансляцію круглого столу в режимі он-лайн, що дозволило регіональним торгово-промисловим палатам підключитися до обговорення теми.

Слід додати, що 12 лютого у Торгово-промисловій палаті відбудеться семінар на тему: “Податкові новації 2016 року”, який дасть можливість учасникам ознайомитися з найновішими та найсуттєвішими змінами податкового та іншого законодавства, які будуть діяти у 2016 році.

Читайте також: Затверджено новий порядок нарахування ПДВ для аграріїв

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *