Охоронцям можуть дозволити використання вогнепальної зброї. Коментар юриста

Комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує прийняти за основу законопроект № 2270а “Про внесення змін до “Закону про охоронну діяльність”, пише Закон і Бізнес.

Законопроектом пропонується надати повноваження суб’єктам охоронної діяльності, які використовують власний транспорт реагування і взаємодіють з питань охорони громадського порядку з ОВС шляхом спільного патрулювання, використовувати при здійсненні заходів охорони не тільки спеціальні засоби, а також і короткоствольну напівавтоматичну нарізну вогнепальну зброю.

Конкретні види такої зброї будуть встановлюватися Кабінетом Міністрів.

При цьому передбачено, що можливість отримання в МВС дозволів на придбання вогнепальної зброї будуть мати тільки ті суб’єкти охоронної діяльності, які здійснюють охорону особливо важливих об’єктів права держвласності або надають охоронні послуги із залученням власного транспорту реагування та використанням пунктів централізованого спостереження, мають право на придбання, зберігання і використання пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та зазначених патронів, і з власною матеріально-технічною базою (кімната зберігання зброї).

На думку народних депутатів, такі зміни поліпшать стан безпеки об’єктів охорони та безпеки фізичних осіб під час охорони громадського порядку.

Юрист центру Конфліктології і Права Катерина Коваленко з цього приводу вважає:

“Законопроект спрямований покращити взаємодію суб’єктів охоронної діяльності з органами внутрішніх справ у частині допомоги у захисті громадського порядку, а також посилити форми захисту та протидії злочинцям. До цього законопроекту Головним науково-експертним управлінням було надано свій висновок про те, що цей проект закону необхідно повернути для доопрацювання. У вказаному висновку міститься ряд зауважень та пропозицій, зокрема, щодо  соціального захисту персоналу суб’єктів охоронних структур та членів їх сімей  у разі їх поранення, каліцтва, настання інвалідності і навіть загибелі під час спільного патрулювання та ін., оскільки суб’єкти охоронних структур фактично прирівняються до органів внутрішніх справ. Я цілком погоджуюся з цим висновком.  Сама ж ідея та мета цього законопроекту, на мою думку, позитивна, однак цей документ потребує значного доопрацювання (уточнення, доповнення та ін.), перш ніж матиме право на життя.”

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *