Грошові рахунки хочуть автоматично арештовувати одразу після рішення суду. Коментар юриста

Президент зареєстрував у ВР законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження системи автоматизованого арешту коштів у цивільному та господарському судочинстві”, яким хоче впровадити у цивільному та господарському судочинстві автоматизований арешт коштів одразу ж після рішення суддів, передає Уніан.

Відомо, що Закон України “Про виконавче провадження” регулює механізм арешту грошових рахунків боржника. Для цього необхідно, щоб державний виконавець отримав необхідну інформацію щодо наявних рахунках і вкладах боржника. Такі відомості повинні бути надані держвиконавцю органами доходів і зборів, підприємствами, іншими державними органами протягом трьох днів. І лише після отримання такої інформації  державний виконавець повинен надіслати банкам або фінустановам положення про арешт грошового рахунку, після чого кошти фактично будуть арештовані.

В свою чергу державний виконавець не має чітких строків для пошуку та виявлення потрібних рахунків для арешту, також процедура залежить і від навантаження держвиконавця.

Оскільки така процедура займає достатньо тривалий час, за який боржник може ухилитися від арешту, а саме перевести кошти на інші рахунки, тому вважається, що рішення щодо автоматизованого арешту коштів одразу після рішення суду, буде ефективно діючим рішенням. В результаті така процедура займатиме кілька хвилин.

Адвокат Центру Конфліктології  і Права Тетяна Войнова з цього приводу вважає:

“Прийняття зазначеного законопроекту безумовно прискорить процес виконання рішень суду та постанов виконавця про накладення арешту на грошові кошти боржника. Інформація про процеси у системі автоматизованого арешту коштів підлягатиме фіксації, архівуванню та зберігатиметься протягом десяти років. Для цього необхідно провести значну роботу із створення належної системи автоматизованого арешту коштів та затвердити ряд нормативно-правових актів, які забезпечать її функціонування”.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *