За підроблення медичної продукції та її нелегальну доставку настає кримінальна відповідальність

З  1 січня 2016 року набрала чинності Конвенція Ради Європи про підроблення медичної продукції та подібні злочини, що загрожують здоров’ю (Конвенція Medicrime), пише портал WikiLex.

Відомо, що сьогодні виробництво та продаж підробних медпрепаратів, а також їх незаконна  доставка є вкрай небезпечним явищем для життя та здоров’я українців. Неабиякої шкоди  такі незаконні дії завдають і  медико-фармацевтичному  бізнесу України. Тому прийняття вищевказаної Конвенції є важливим шляхом для запобігання виробництву і продажу таких препаратів.

Зазначимо, що Конвенція Medicrime  – це перший  міжнародний інструмент кримінального законодавства, який на законодавчому рівні  передбачає відповідальність за виробництво фальсифікованої медичної продукції, поставки і торгівлю такою продукцією  та за  фальсифікацію будь-яких документів, що мають відношення до медичної продукції.

Згідно Конвенції в Україні вже внесені зміни до Кримінального кодексу щодо запровадження кримінальної відповідальності за фальсифікацію ліків.

Відтепер за виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів злочинці  будуть позбавлені волі на строк від 3 до 5 років з конфіскацією фальсифікованих лікарських засобів, сировини та обладнання для їх виготовлення (ст. 321-1 КК України – нова редакція).

За такі ж  дії, вчинені повторно, або у великих розмірах, або якщо вони спричинили тривалий розлад здоров’я людини,  – позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Якщо вищевказані дії стали причиною смерті людини або ж інших тяжких наслідків,  злочинці каратимуться позбавленням волі на строк від 8 до 10 років або довічним позбавленням волі.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *