Особливості SWIFT-платежів в Україні. Коментар юриста

Банківська система SWIFT – одна із найбільших міжнародних  систем, яка здійснює банківські платежі та комунікації. Вона підпорядковується законодавству Європейського Союзу. На сьогоднішній день цією системою користуються не тільки фізичні особи,  а й масштабні корпорації. Тому  SWIFT дуже важлива як для економіки окремої країни,  так і для світового економічного благоустрою. Майже всі країни світу підключені до цієї  банківської  системи, том у не дивно, що найбільший відсоток всіх міжнародних торгівельних  операцій здійснюється саме через систему SWIFT.

Система SWIFT дозволяє людині здійснювати  оплату  товарів з-за кордону, перераховувати гроші друзям і рідним в інші країни, платити  за різноманітні послуги, лікування, навчання за межами своєї країни.

Що ж стосується бізнес-сфери, то підприємцям SWIFT дає можливість перераховувати необмежену суму коштів по всьому світу, звичайно,  дотримуючись  при цьому норм валютного законодавства України. Неабиякою перевагою є порівняно низька вартість переказів великих сум за кордон. У системі SWIFT відправник має широкий вибір валюти для відправки, а не тільки долар і євро, з якими працює більшість грошових систем.

Таким чином, система SWIFT є надійним  і зручним механізмом  переказу коштів  на іноземні банківські  рахунки.

Важливо памятати, що українське законодавство містить деякі обмеження щодо грошових переказів. А саме, перерахування коштів на суму, більше ніж 15 000 гривень, вимагає відкриття персонального банківського рахунку. Також, у такому випадку, вимагатимуть документацію, яка підтвердить необхідність  таких  великих платежів.

Юрист “Центру Конфліктології і Права” Олена Садовець  зазначає:

“Система SWIFT, з точки зору законодавства, є міжнародною неурядовою угодою, учасниками якої є, в більшості, крупні банки. Платники та отримувачі коштів – фізичні та юридичні особи, мають відносини безпосередньо з обслуговуючими банками, тому,  будь-які претензії за недоставлені перекази потрібно пред’являти банку, в якому здійснювався переказ. Однак, система також може бути задіяна в разі систематичного грубого порушення чи невиконання банком своїх зобов’язань, як учасника системи.      

Для відстеження платежу він має містити, як і будь-який фінансовий документ, обов’язкові реквізити. Так,  вимоги до SWIFT-повідомлень встановлені в міжнародному стандарті затвердженому у ДСТУ ISO 15022-2:2004. Згідно цих стандартів мають бути обов’язково заповнені поля, наприклад  20 (Sender‘s Reference – посилання відправника) є обов’язковим у всіх типах повідомлень, також обов’язково має бути зазначений  код відправлення.”

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *