Система держзакупівель Prozorro. Що треба знати для роботи з проектом?

У грудні 2015 року було ухвалено проект Закону про публічні закупівлі. Цей закон передбачає повний перехід на систему електронних державних закупівель “ProZorro” до кінця серпня 2016 року.


Prozorro – це система електронних державних закупівель, метою якої є зменшення корупції в сфері держзакупівель, а саме шляхом надання громадськості доступу до моніторингу процесу проведення тендерів.


Як працювати з Prozorro?

По-перше, необхідно обрати майданчик, де буде відкритий персональний кабінет, через який можна оголосити закупівлю. На сьогднішній день працює 6 майданчиків, планується доповнити ще 5-ма. В оголошенні зазначаються вимоги до товару чи послуги, до постачальника і різна додаткова інформація. Плата за участь в торгах поки що символічна – 175 грн з кожного постачальника. У торгах сумою до 35 тис. грн участь безкоштовна.
По-друге, треба заповнити внутрішнє положення про здійснення електронних закупівель, зразок якого є на офіційному сайті Prozorro.
Третій крок – уточнення. Постачальники ставлять запитання замовникам, відбувається діалог, виходячи з якого замовник може чіткіше прописати умови, терміни поставки, технічні характеристики.
Четвертий – прийом пропозицій, який починається і закінчується за графіком, затвердженим замовником з самого початку. Після обговорення постачальниками всіх питань, подаються необхідні заявки, де вказано попередню вартість товару, а також прикріплюються необхідні документи.
П’ятий етап – аукціоні. Саме тут відкриваються ціни. Імена учасників все ще закриті. Протягом трьох раундів, кожен з яких триває зазвичай по дві хвилини, підприємства знижують свою ціну, намагаючись обійти конкурентів. Переможцем стає постачальник, який запропонував найнижчу ціну. Переможця система вибирає автоматично.
Заключний етап – кваліфікація. На цьому етапі стають відомими назви всіх компаній-учасників, а замовник перевіряє, чи дійсно компанія-переможець може виконати всі умови. Адже у покупця повинні бути всі необхідні ліцензії та сертифікати якості.

Поради щодо ефективного користування системою Prozorro

1. Дуже важливо провести моніторинг ринку, щоб точно визначити ціну предмета закупівлі.
2. Необхідно визначити предмет закупівлі саме за 5 знаком ДК 016:2010. Важливо, щоб назва предмета закупівлі в оголошенні, вказаний код ДК 016:2010, код ДК 021:2015 та найменування товару в доданій до оголошення документації співпадали.
3. Обовязково треба чітко прописати специфікацію товару, його технічні характеристики.
4. Залиште два запасні дні на уточнення умов закупівлі. Це дасть учасникам можливість звернутися до продавця із запитаннями щодо торгів, що підвищить якість пропозиції.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Комментариев (1)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *