У КПК хочуть визначити єдиний термін вручення підозри

Комітет законотворчих ініціатив з питань адвокатської діяльності, що діє при Національній асоціації адвокатів України розробив законопроект,  який передбачає , що повідомлення про підозру здійснюватиметься не пізніше 6 місяців з моменту внесення справи до ЄРДР. У випадку, якщо за цей час повідомлення про підозру не буде вручено, прокурор або слідчий суддя мають закрити кримінальне провадження.  Про це повідомляє Закон і Бізнес.

У проекті зазначається, що слідчий суддя може продовжити вказаний термін до 12 місяців у виняткових випадках.

Як зазначають автори проекту закону, спираючись на нинішню практику Кримінального процесуального кодексу, органи досудового розслідування не беруть до уваги розумні строки висунення підозри, що на довгий час обмежує права громадян, відомості про яких внесені до ЄРДР.

Як наголошують в асоціації, з того моменту, коли до ЄРДР внесені відомості щодо вчиненого особою правопорушення, то вже можуть проводитися слідчі дії (обшуки, контроль та обмеження деяких прав людини).  У період до вручення повідомлення про підозру, особа не може ознайомлюватися з матеріалами справи або ж оскаржувати дії слідчого. Щоб такий період не розтягувався до невизначених довготривалих строків і запропоновано схвалення вищезгаданого законопроекту.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *