Президент підписав Закон про посилення соціального захисту дітей

Президент України підписав Закон № 936-VIII “Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми”, повідомляє прес-служба Президента

Відомо, що Закон спрямований на вдосконалення системи забезпечення прав дітей в Україні шляхом удосконалення механізмів та процедур прийняття рішень щодо захисту дитини за місцем його проживання, підтримки сімей з дітьми, які потрапили в складні життєві обставини, які постраждали в результаті військовий дій або збройних конфліктів.

Як повідомляє джерело, норми Закону забороняють:

  • участь дітей у воєнних діях і збройних конфліктах, включно із залученням, фінансування;
  • матеріальне забезпечення, навчання з метою використання у збройних конфліктах інших держав або насильницьких діях, спрямованих на повалення державної влади чи порушення територіальної цілісності;
  • використання у військових конфліктах чи діях, залучення та / втягнення дітей у пропаганду війни і т.п.

Якщо дитина з якихось причин залишилася без нагляду батьків, держава повинна здійснювати пошук членів його сім’ї з метою возз’єднання з рідними, а також держава повинна здійснювати розшук і повернення в Україну всіх дітей, які були незаконно вивезені за її межі.

Крім того, вдосконалюється процедура реєстрації дітей-переселенців. Таким чином, діти старше 14 років зможуть самостійно зареєструватися в органах соціального захисту. Крім того, чітко визначена процедура реєстрації дітей у віці до 14 років, які переїхали з тимчасово окупованих територій без супроводу батьків.

До Сімейного кодексу також внесено зміни щодо розвитку нової форми сімейного виховання дітей – “сімейний патронат”. Зазначається, що така форма дозволить уникнути негативного для дитини досвіду інтернатного виховання та забезпечить його тимчасове проживання в умовах, максимально наближених до сімейних.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *