Правила дослідження на поліграфі хочуть врегулювати на законодавчому рівні

У Верховній Раді зареєстровано проект Закону №4094 “Про захист прав осіб, які проходять опитування (дослідження) на поліграфі”,  пише ЮрЛига.

Законопроект визначає права, обов’язки та гарантії осіб, що проходять опитування (дослідження) на поліграфі.

Згідно із законопроектом, опитування на поліграфі здійснюється щодо питань приватного характеру, виконання завдань професійно-психологічного відбору кандидатів для заміщення вакантних посад, проведення спеціальних перевірок та службових розслідувань.

Відомо, що результатами опитування особи на поліграфі відображаються у письмовій довідці, після видання якої робиться експертний висновок.

Проект закону передбачає, що опитування особи на поліграфі може бути проведене виключно за її письмової згоди чи усної заяви. Також  поліграфолог зобов’язаний пересвідчитись в тому, що людина дала згоду добровільно, а не під дією примусу або будь-якого тиску на неї з боку третіх осіб.

Опитувана особа має право брати участь в редагуванні питань тестування до повного узгодження з поліграфологом їх сутності, або ж взагалі може відмовитись  давати відповідь на поставлене запитання та подальшої участі в тестуванні в будь-який момент часу.

Забороняється застосовувати до опитуваної особи будь-які форми погроз, насильства або інших незаконних заходів впливу, що принижують честь та людську гідність або створюють небезпеку для її законних інтересів, життя і здоров’я. Примушування особи до проходження процедури опитування на поліграфі заборонено.

Варто зазначити, що проект також передбачає, що особи, які претендують на посади в поліції, держслужбовці, які хочуть зайняти більш високу посаду, зобов’язані пройти перевірку на поліграфі. Така ж вимога стосується прокурорів, зокрема проходження ними щорічно таємної перевірки доброчесності, і в тому числі з використанням поліграфа.

 

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *