У Торгово-промисловій палаті України відбувся Перший національний виноробний форум

24 лютого 2016 року у Торгово-промисловій палаті України відбувся Перший національний виноробний форум, який об’єднав підприємців виноградарсько-виноробної промисловості та представників міністерств агросектору. Організаторами заходу були Торгово-промислова палату України, Інтернет-холдинг “Українська правда” та Українська корпорація по виноградарству і виноробній промисловості “Укрвинпром”. 
На гала-сесії та трьох панельних дискусіях представники професійних організацій виноградарсько-виноробної галузі, лідерів ринку і малих та середніх підприємств обговорили стан, найгостріші проблеми та перспективи щодо розвитку виноробства в Україні, а також експортну спроможність і конкурентні особливості українського вина для його реалізації на іноземному ринку.

Виноробна промисловість стоїть зараз перед найголовнішим викликом – буде вона в нашій країні чи ні. Це пов’язано з тим, що, на жаль, останнє десятиліття до неї ставилися загалом “по-споживацьки”. Вона була надана сама собі… Унікальність сьогоднішнього Першого національного виноробного форуму полягає в тому, що зібралися практично всі асоціації та їх об’єднало бажання консолідувати зусилля для того, щоб не тільки врятувати галузь, але і знайти можливість для її розвитку. Мені приємно і те, що відгукнулися представники органів влади: це і Верховна Рада, і представники міністерств та  різних асоціацій. Слоган сьогоднішнього заходу: “Українському вину бути!” Я думаю, що ті особи, ті люди, які брали сьогодні участь і ті,  хто виступали дуже позитивно налаштован , залишилося тільки їх об’єднати і виконувати те, що вони обіцяють сьогодні. Перед нами стоїть дуже серйозна робота, і мені дуже приємно те, що в цьому процесі важливу роль займає Торгово-промислова палата України як консолідуюча бізнес-асоціація”, – зазначив президент ТПП України Геннадій Чижиков.

У ході Форуму спікери наголосили,  що виноробство сьогодні переживає надзвичайно складний період  і потребує підтримки зі сторони державних органів, а саме зміни в механізмі видачі ліцензій та регуляторній політиці.  Було зазначено, що виноробна галузь зазнала великого економічного спаду, причиною якого стало зростання цін на енергоресурси, с/г техніку, добрива, скорочення площ земельних ділянок під виноградники.

Одним із головних завдань Форуму була необхідність почути від власників виноробних підприємств реальні  суттєві проблеми, з якими вони стикаються, та запропонувати практичні шляхи для вирішення цих питань.  Власник виноробні “Маркіз де Лакарен” Кристоф Лакарен, підприємець з Франції, який розвиває виноробство в Україні (с. Шабо, Одеської обл.), зазначив з якими перешкодами він зіткнувся у своїй діяльності.
“Сьогоднішній закон в Україні – для великих фірм. Я люблю цю країну. Тут я купив землю для виноробства. Сьогодні купити землю – проблема, і це потрібно змінювати. Одеська область – це гарне місце для виноградників, там є аборигенний сорт, з якого можна робити оригінальне вино. Також є великі адміністративні проблеми, потрібно дуже багато документів, печаток, а за кожну печатку треба платити. Якщо зараз Україна хоче знищити корупцію, потрібно менше документів для ліцензування. Для якості вина потрібний абсолютний контроль, адже вино – для здоров’я людей, тому це дуже важливо”, – сказав Кристоф Лакарен.

Співорганізатор Форуму, генеральний директор Української корпорації  по виноградарству і виноробству «Укрвинпром» Володимир Кучеренко, наголосив на позитивній ролі Торгово-промислової палати України у розвитку вітчизняного бізнесу та організації масштабних заходів для підприємців.

“Історія Торгово-промислової палати та її розвиток говорять самі про себе. Це є наш активний співорганізатор який відкликнувся на організацію Першого виноробного форуму та брав активну участь. Не забуваємо, що у складі ТПП України працює профільний комітет підприємців харчової промисловості, де беруть учать, окрім “Укрвинпром”,  й інші галузеві об’єднання, які сьогодні є в економіці нашої держави. Роль Торгово-промислової палати України надзвичайно висока і, надіємось, що і надалі ми будемо продовжувати  спільну плідну співпрацю”, – наголосив Володимир Кучеренко.

Наприкінці заходу було погоджено подання Звернення учасників Першого національного виноробного форуму, у якому було викладено 15 вимог для збереження виноградарсько-виноробної галузі в Україні, створення сприятливого конкурентного клімату на ринку та розвитку малого та середнього бізнесу у цій галузі. Із повним текстом звернення можна ознайомитись за посиланням.

[huge_it_slider id=”9″]

 

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *